Prevencija bolesti

Nova studija potvrđuje da crveno meso zaista povećava rizik od raka crijeva

Portal Novilist.hr

FOTO/Pxhere

FOTO/Pxhere

Najnovije istraživanje tvrdi da čak i najmanja količina crvenog i obrađenog mesa povećava rizik od raka debelog crijeva. 



Najnovija studija je provedena na Sveučilištu Oxford, a sponzorirala ju je britanska organizacija “Cancer Research UK”. Uz podatke dobivene od Svjetske zdravstvene organizacije, studija dokazuje da je konzumiranje crvenog i obrađenog mesa štetno, doznajemo s portala BBC.


Istraživači su analizirali podatke od gotovo pola milijuna ljudi u Velikoj Britaniji. Tijekom istraživanja koje je trajalo šest godina, njihova studija otkriva da je 2.609 osoba razvilo rak debelog crijeva. Procjenjuju da konzumacije samo nekoliko “fetica” pancete dnevno povećava rizik oboljenja od te bolesti za 20%.


Na svakih 10 tisuća ljudi u studiji koji su dnevno jeli 21 gram crvenog i obrađenog mesa, njih je 40 kasnije dijagnosticirano s karcinomom debelog crijeva. Za usporedbu, navode da su među ljudima koji su konzumirali 76 grama dnevno, tešku bolest dijagnosticirali kod njih 48.




Istraživači još nisu sigurni koliko je točno navedenog mesa štetno za zdravlje. Kažu da bi 5.400 od 41.804 slučajeva karcinoma debelog crijeva godišnje u Velikoj Britaniji moglo biti spriječeno da ljudi nisu konzumirali crveno meso.


Anketa javnog zdravstva u Engleskoj je otkrila da mnogo ljudi konzumira previše crvenog i obrađenog mesa, te im se savjetuje da pronađu način za smanjenje, prenosi BBC.


Ministarstvo zdravstva u Engleskoj, savjetuje dnevnu dozu unosa od 70 grama. Svjetska zdravstvena organizacija poručuje da crveno meso ima i neke pozitivne sastoje. Bogato je željezom i proteinima.


Glavni je problem obrađenog mesa (poput pancete, salame, hrenovki i kobasica) njegova modifikacija ili zbog dužeg trajanja na policama ili zbog promjene okusa. Smatra se da kemikalije uključene u proces obrade povećavaju rizik od oboljenja od raka. Pečenje mesa na visokim temperaturama, primjerice na roštilju, također povećava kancerogene kemikalije.