Dodatna pažnja

Njega u hladnim danima: Riješite se suhih i ispucanih usnica u samo nekoliko koraka

P. N.

Okoliš igra važnu ulogu u kompletnoj hidrataciji kožeDermatologica Lori Brightman kaže da je koža na usnicama puno tanja i delikatnija od kože na ostatku tijela, prenosi Shape. Usnice su osjetljive na dehidraciju, suhi zrak i lako se iritiraju proizvodima, pa čak i slinom, iz razloga što vrlo lako gube vodu. 


Najčešći uzroci ispucanih usnica


Vrlo suh zrak


“Okoliš igra važnu ulogu u kompletnoj hidrataciji kože. Mnogi će primijetiti da je zimi potrebno posvetiti dodatnu pažnju njezi usana zbog manjka vlažnosti”, kaže dermatologinja Jordan Carqueville. Usne sadrže molekule koje privlače vlagu iz zraka u kožu, ali u zimskim suhim uvjetima, ta vlažnost vrlo brzo isparava zbog čega usnice postaju suhe i dehidrirane.
Učestalo lizanje usnica


Enzimi koji se nalaze u slini mogu iritirati i isušiti kožu, što s vremenom uzrokuju ispucane usnice, kaže Brightman. 


Određeni lijekovi


Određeni kozmetički proizvodi i lijekovi za akne, visoki krvni tlak i slabinu, mogu uzrokovati suhe i ispucane usnice, objašnjava Brightman. 


Gljivična infekcija


Ako su vam kutovi usnica stalno ispucani, savjetuje se posjet liječniku. “Mogli bi imati neku vrstu gljivične infekcije koju uzrokuje slina zbog nakupljanja tijekom spavanja otvorenih usta”, objašnjava Brightman. 


Čime liječiti ispucane usnice


Balzami


“Proizvodi koji zadržavaju vodu u koži pomoći će spriječiti gubitak vode, poput emolijensa koji sadrže petrolatum, ulja i vosak”, kaže Carqueville. Potražite balzame za usne koji nemaju okus, a kada izlazite iz kuće, odaberite balzam sa zaštitnim faktorom.


Pasta za zube


Sintetički okusi u pastama za zube mogu izazvati alergijsku reakciju ili guljenje kože, kaže Brightman. Prirodne paste za zube su bolja alternativa


Eksfolijacija


“Može pomoći eksfolijacija suhe kože koristeći šećerne pilinge ili četkicu za zube kojom ćete ukloniti višak kože”, savjetuje Carqueville. Prije nego nanesete balzam, isprobajte prirodne pilinge za kožu. 


Izbjegavajte citrus


Sve dok potpuno ne izliječite suhe i ispucane usnice, izbjegavajte citrusno voće. Brigthman kaže da njihov sok može peći i dovesti do veće upale.


Ovlaživač zraka


Uz pomoć ovlaživača zraka, moći ćete kontrolirati vlažnost u vašem domu. Ako se vlažnost  spušta ispod 45 posto, upalite ovlaživač u sobi tijekom večeri da prilagodi zrak vašoj koži.