Raznovrsna prehrana

Neprijatelj broj 1 u prehrani i nije toliko nezdrav, doznajte zašto je ipak dobro jesti ugljikohidrate

P. N.

Foto Pxfuel

Foto Pxfuel

Odraslima se preporuča da ubacuju ugljikohidrate u barem tri obroka dnevno, tvrdi Cohen, odnosno najbolje je u svakom obroku unijeti malo ugljikohidrata



Ugljikohidrati su često na listi “neprijateljske” hrane jer mnogi smatraju kako oni debljaju i uništavaju naš organizam. Ipak, australska nutricionistkinja Lyndi Cohen tvrdi kako njihovo potpuno izbacivanje iz prehrane nije zdravo, piše News. 


Odraslima se preporuča da ubacuju ugljikohidrate u barem tri obroka dnevno, tvrdi Cohen, odnosno najbolje je u svakom obroku unijeti malo ugljikohidrata.


– Ugljikohidrati su našem tijelu izvor energije. Nema potrebe izbacivati ih iz naše prehrane, ali moramo birati kvalitetno. Niti jedno istraživanje nije pokazalo da su ljudi koji potpuno izbace ugljikohidrate stvarno zdraviji – smatra Lyndi Cohen dodavši kako kod trećine Australaca energija dolazi iz diskrecijske hrane. 




Idealno bi bilo kada bi oko 10 posto naše energije dolazilo iz hrane kao što su pite, čokolade, šećer u kavi ili čaju i alkohol, tvrdi nutricionistkinja. 


– Kada u potpunosti maknete ugljikohidrate iz svoje prehrane, vaše tijelo počinje koristiti masti za energiju tako što ih pretvara u glukozu. Tijelu treba vremena da se navikne na taj proces i zato osobe znaju osjećati vrtoglavicu, umor i slabost ili čak imati jake glavobolje – kaže Cohen, koja smatra i kako je jedini razlog zbog čega ljudi izbjegavaju ugljikohidrate – mršavljenje. Ali ni to nije istina. Australska nutricionistkinja kaže kako je za mršavljenje potrebno unositi raznovrsnu i kvalitetnu hranu, a nikako u potpunosti izbjegavati neku namirnicu.