Vratite joj sjaj

Ne znate kako oporaviti suhu i oštećenu kosu? Odgovor se krije u teglici majoneze

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Zvuči čudno koristiti majonezu na kosi, ali ovaj je namaz prepun korisnih sastojaka. Svatko od nas ima svoj način za njegu kose kako bi ona izgledala najbolje što može. Možda je bojanje kose, promjena godišnjih doba, uvijanje pramenova ili ravnanje kose ostavilo traga i sada vam trebaju brzi trikovi kako bi kosi vratili zdrav izgled, sjaj i mekoću. Kad primjetimo najčešće znakove suhe kose kao što je perut, cvjetanje i lomljenje, obično smo zainteresirani za brza rješenja.


Kad nam se vlasište osuši i pojave se ljuskice na tjemenu, ono što nam je potrebno je piling vlasišta. I kada vam se učini da baš ništa ne pomaže i da maske baš i nisu toliko učinkovite, koliko ste mislili, zapravo biste trebali posegnuti u svoju smočnicu. Jer majoneza ima mnoštvo koristi.


Koje su dobre strane maske od majoneze?


Očito zvuči čudno koristiti majonezu na kosi, ali ovaj je namaz prepun korisnih sastojaka. Za početak, žumanjak. Žumanjak je bogat su aminokiselinama koje pomažu poticanje rasta kose kolagenom i proteinima. Sadrži vitamine A, E, D, biotin, folat i masne kiseline, a svi oni potiču hidrataciju te potiču rast novih stanica, piše Bydie 
Majoneza sadrži i ocat. On je presudan element za samu vlas kose. Ocat, naime, učinkovito pomaže u uravnoteženju pH vrijednosti vlasišta i u kontroli proizvodnje ulja. U jednadžbu dodajte maslinovo ulje i limunov sok i imat ćete snažnije, čvršće folikule. Rezultati su očito toliko dobri da brojne hollywoodske zvijezde prije pranja kose šamponom, uvijek nanose masku od majoneze kako bi krajnji rezultat bila sjajna i zdrava kosa.


Kako se koristi?


Važno je kosu navlažiti prije nanošenja maske od majoneze. Neka količina majoneze bude jednaka količini šampona koju inače koristite. Nanesite masku na vlasište na isti način na koji biste umasirali šampon, navlačeći je na krajeve onako kako nanosite i balzam. Nakon što ste potpuno namazali kosu, uzmite kapu za tuširanje. Toplina će omogućiti korisnim svojstvima majoneze da bolje prodiru u vašu kosu. 


Nanesite masku kad za vrijeme tuširanja, a zatim dovršite ostatak svoje rutine. Trebat će vam 15 minuta za potpuni učinak pa iskoristite pare u vašoj kupaonici jer će toplina pojačati efikasnost maske. Jednom tjedno je sasvim dovoljno nanijeti masku jer bi se u protivnom mogla preopteretiti kosa, piše Bydie.


Također, ukoliko biste voljeli da vam kosa izgleda zaglađenije i ravnije, ova će maska pridonijeti tome. Neposlušne kovrče i bujna kosa, uz ovaj kućni tretman, izgledat će urednije i sjajnije. Obojena kosa će također obožavati ovakav tretman jer će boja biti intenzivnija i dugotrajnija.