Nepotrebna konzumacija šećera

Ne možete zamisliti čaj bez šećera? Čini se da ste cijelo vrijeme bili u krivu

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: Unsplash

Smanjivanje stolnog šećera je vrlo dobra ideja. Dobivamo sav šećer koji trebamo iz drugih izvora hrane, a nalazi istraživača ne bi trebali biti iznenađenje. Smanjivanje šećera postupno, dopuštajući okusnim pupoljcima da se aklimatiziraju, mogao bi biti manje iznenadni šok za sustavNekima je pomisao da se pije čaj bez šećera nezamisliva. No, prema novoj studiji, zaslađivanje omiljenog napitka zaista nije potrebno kako bi se uživalo u okusu čaja.


Barem je to bio rezultat jednomjesečne analize istraživača sa Sveučilišta u Londonu i Sveučilišta u Leedsu, koji su ispitali navike pijenja čaja 64 muškarca koji su obično pili čaj sa šećerom.


Od sudionika je zatraženo da prestanu dodavati šećer u čaj, da postupno smanjuj količinu šećera koju su prethodno dodavali, dok je treća skupina nastavila piti zaslađeni čaj.
Nakon četiri tjedna, istraživači su otkrili da su oni koji su ili smanjili ili prestali konzumirati šećer još uvijek mogli uživati ​​u napitku.


Nakon završetka studije, 42 posto muškaraca u grupi za postupno smanjenje prestalo je u potpunosti dodavati šećer u svoj čaj, dok je 36 posto onih koji su ga potpuno izbacili učinilo isto, prenosi Independent.


“Prekomjerni unos šećera problem je javnog zdravlja, a šećer u piću značajno doprinosi ukupnom unosu. Smanjenje unosa šećera iz pića može stoga pomoći u smanjenju ukupne potrošnje”, zaključili su autori studije.


Iako su autori rekli da je potrebno veće ispitivanje kako bi se potvrdili nalazi, dodali su da bi se slični testovi mogli provesti kako bi se smanjio unos šećera u drugim napitcima.


Tim je predstavio svoja zapažanja, koja su pregledali stručnjaci konferencije, na Europskom kongresu o pretilosti u Glasgowu u nedjelju.


Britanci konzumiraju 700 grama šećera tjedno, što prema NHS-u iznosi prosječno 140 čajnih žličica po osobi. To daleko premašuje preporučenu dnevnu količinu od 210 grama tjedno.


Konzumiranje previše šećera može uzrokovati propadanje zuba i povećanje težine.


“Smanjivanje stolnog šećera je vrlo dobra ideja. Dobivamo sav šećer koji trebamo iz drugih izvora hrane, a nalazi istraživača ne bi trebali biti iznenađenje. Smanjivanje šećera postupno, dopuštajući okusnim pupoljcima da se aklimatiziraju, mogao bi biti manje iznenadni šok za sustav, ali, kao što studija navodi, krajnji rezultat je isti˝, kazao je Tam Fry, predsjednik Nacionalnog foruma za gojaznost.