Nova studija

Na svijetu se ne proizvodi dovoljno voća i povrća da bismo se svi zdravo hranili

P. N.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Ima dovoljno žitarica, šećera i masnoća za svih. Istovremeno, voća, povrća, proteina i bjelančevina ipak nema dovoljno za svačije potrebe.Nova studija je potvrdila kako svijet ne proizvodi dovoljno voća i povrća da svi ljudi vode zdrav način života.


Studija je objavljena u časopisu PLOS One, a vodilo ju je Sveučilište u Guelphu promatrajući globalnu poljoprivrednu proizvodnju, piše Geek.hr.


“Jednostavno se ne možemo svi zdravo hraniti u trenutnom globalnom sustavu poljoprivrede”, izjavio je koautor studije Evan Fraser.
Tim je radio s pretpostavkom da polovica naše prehrane mora sadržavati voće i povrće. Zatim četvrtina cjelovite žitarice, a druga četvrtina treba sadržavati proteine, masti i mliječne proizvode. To su preporuke harvardskog vodiča “Zdrave prehrane”.


Zatim su uspoređivali koliko se zemljišta koristi za poljoprivredu i koliko ih je potrebno za ispuniti ove smjernice. Projicirali su nalaze do 2050. kad bi globalno stanovništvo moglo dosegnuti brojku od 9,8 milijardi, prema UN-u.


Ima dovoljno žitarica, šećera i masnoća za svih. Istovremeno, voća, povrća, proteina i bjelančevina ipak nema dovoljno za svačije potrebe.


“Sada proizvodimo 12 porcija žitarica po osobi umjesto preporučenih osam. Zatim pet porcija voća i povrća umjesto 15 te tri porcije ulja i masti umjesto jedne. Proizvodimo i tri porcije proteina umjesto pet i četiri porcije šećera umjesto nijedne”, navodi se u priopćenju.


Jedan od razloga je da zemlje u razvoju imaju tendenciju fokusirati se na ugljikohidrate, koje je lako proizvesti.