Cijenjeno drvo

Lipanj je mjesec u kojem se beru listovi breze. Doznajte na koje ih sve načine možete koristiti

Šarlota Brnčić

Breza zbog sposobnosti čišćenja krvi pomaže kod svih vrsta kožnih bolesti. Od listova se može pripremiti čaj koji poboljšava metabolizam, a ulje i gel djelotvorni su u tretmanu protiv celulitaBreza se u narodnoj medicini smatrala izuzetno povoljnom za čovjeka. Od listova se može pripremiti čaj koji poboljšava metabolizam. Prema narodnoj medicini, dovoljno je redovito ga piti kako bi se naše tijelo očistilo.


Djeluje i protiv celulita, te kao diuretik. Listovi breze mogu se kupiti u ljekarnama ili biljnim trgovinama. Čaj od listova breze radi se tako da listove prelijete vodom i kuhate oko 3 minute. Vrući napitak ostavite pokriven oko pola sata, procijedite ga i spreman je za konzumaciju. Kora breze sadrži kemijske spojeve koji se koriste u kozmetičkoj industriji. Oni su prirodni antioksidansi zahvaljujući kojima je koža zaštićena od slobodnih radikala, što usporava proces starenja. Oni podržavaju stimulaciju sinteze kolagena i elastina, a pomažu i kod atopijskog dermatitisa.


Breza zbog sposobnosti čišćenja krvi pomaže kod svih vrsta kožnih bolesti: akni, bubuljica, dermatitisa, ekcema koji odolijevaju svim drugim tretmanima. U kozmetici se primjenjuje kao tonik za čišćenje lica i protiv sunčanih pjega.
Sok breze možete koristiti za masiranje vlasišta kod ispadanja kose, različitih bolesti vlasišta i za odstranjivanje prhuti. Ulje i gel od breze u kombinaciji s njenim čajem najdjelotvorniji su tretman protiv celulita. Sok od breze je proziran, blago gust i ima slatki ukus. Osvježit će vas i utažiti žeđ.


Može se čuvati u hladnjaku do 4 dana. Šetnja u brezovoj šumi će nas opustiti, donijeti mir, dodatnu energiju i bolje raspoloženje.