NOVI TRENDOVI

Kozmetička industrija okreće se prirodi: Životinjski sastojci pravi su hit

Šarlota Brnčić

Foto:  PIXABAY.COM

Foto: PIXABAY.COM

Istraživanja pokazuju da sastojci životinjskog podrijetla imaju izuzetnu snagu. Među onima koji se koriste u kozmetici nalaze se: otrov zmije, sluz puževa, pčelinji otrov, pljuvačka pticaKozmetička industrija sve se više okreće prirodnim sastojcima, a posljednja istraživanja pokazuju da sastojci životinjskog podrijetla imaju izuzetnu snagu. No, što je sada najpopularnije u kozmetici?


1. Zmijski otrov


Ne trebate se uplašiti jer otrov zmija u kozmetici nije ništa više od Syn-Ake koji je sintetički derivat tripeptida koji oponaša djelovanje toksina koji se nalazi u otrovu zmija – najjači peptid za relaksaciju. Syn-Ake opušta i inhibira kontrakcije mišića, sprječavajući stvaranje i produbljivanje bora. Nije otrovan pa ga možete koristiti kontinuirano bez straha da će kozmetički preparat prestati biti efikasan. Klinička istraživanja potvrdila su da efekt snažno smanjuje bore nastale uslijed mimike, primjerice linije na čelu i vratu, brazde na obrazima te smanjuje efekt opuštenih usana i bora oko očiju.


2. Puževa sluz


Klasičan je sastojak korejske kozmetike. Kao što znate, puževi se, bez ugrožavanja svog delikatnog tijela, kreću oštrim kamenjem ili grančicama, a sve zahvaljujući sluzi. Istraživanjima je dokazano da sluz puža ima vidljive efekte u liječenju kožnih oboljenja kao što su akne, povećane pore i miteseri, diskoloracija i ožiljci, a također sprječava starenje kože i održava potrebnu razinu hidratacije kože. Spektakularnu efikasnost duguje neobičnom bogatstvu aktivnih sastojaka kao što su: alantoin, glikolna kiselina, kolagen, elastin i mukopolisaharidi. Ubrzava sintezu kolagena i elastina, zahvaljujući čemu koža nije samo savršeno regenerirana, već i savršeno elastična. U proizvodima za kosu se puževa sluz najčešće nalazi pored ulja i seruma. Prema proizvođačima, pomaže u zaštiti kose od štetnih vanjskih faktora, pogodna je za oštećenu kožu, daje joj sjaj i mekoću, sprječava sušenje i povećava elastičnost.


3. Pčelinji otrov
Pčelinji otrov poznat je već godinama zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima. Sastoji se od kompleksa proteina, peptida i enzima koji utječu na cijelo tijelo pa ga priroda dugo koristi kao efikasan lijek za niz bolesti, primjerice reumatizam, bolesti živčanog sustava, migrene, kožne bolesti, ožiljke, kao i za otežano zarastanje rana i alergija. Pčelinji otrov također ima antibakterijski i antitumorski efekt. Uočeno je i povećanje kolagena i elastina, a brojnim provedenim istraživanjima potvrđeno je da se pčelinji otrov bori s finim borama i pomaže u očuvanju mladenačkog izgleda. Smatraju ga i efikasnom zamjenom za botoks. Intenzivno stimulira sintezu kolagena i elastina, zahvaljujući čemu zateže i učvršćuje kožu te održava njezinu elastičnost.


4. Ptičja pljuvačka


Zasigurno iznenađujuće rješenje jest uporaba ekstrakta pljuvačke ptica u kozmetici. Naime, pljuvačka muških ptica bogata je hranjivim sastojcima. U azijskoj tradiciji pripisuju joj se svojstva protiv starenja, poboljšava probavu, kvalitetu glasa, ublažava simptome astme, povećava libido i jača imunološki sustav. Bogata je amonokiselinama, kalcijem, magnezijem, kalijem i željezom, pa se koristi ne samo u kozmetici, već i u azijskoj kuhinji.