Samo prirodno

Kosa vam je vjerojatno nakon ljeta prilično uništena od sunca i mora. Imamo savjete kako vratiti sjaj i mekoću

Šarlota Brnčić

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Kako biste kosi dali novi život, započnite s dobrim čišćenjem: vodu prepunu kamenca uravnotežite proizvodima za osjetljivo vlasišteKosa vam je suha i lomljiva krajem ljetnog razdoblja? Nažalost, upravo ljeto, sunce, pijesak, sol, vjetar i česta pranja »napadaju« vašu kosu te joj sada treba vremena za oporavak. Donosimo vam nekoliko savjeta kako se vratiti mekoj, sjajnoj, njegovanoj i blistavoj kosi!


Kako biste svojoj kosi dali novi život, započnite s dobrim čišćenjem: vodu često prepunu kamenca morate uravnotežiti na način što ćete odabrati proizvode za osjetljivo vlasište, a koji previše ne pjene, koji imaju PH između 5 i 5,5. Vlasište također izmasirajte nježnim kružnim pokretima svakog puta kada šamponirate kosu. Pri zadnjem ispiranju možete upotrijebiti nekoliko kapi lanenog ulja da vam kosa postane sjajnija. Dobra navika njegovanja suhe i oštećene kose je i uporaba hranjivih i hidratantnih tretmana jer posebno djeluju na vrhove koji su suši i uništeniji dio kose.


Kvalitetna maska nužna je za zdravu i njegovanu kosu, a da biste optimizirali njenu učinkovitost, odaberite ju na temelju vrste kose, primjerice za suhu, masnu, obojenu ili tanku kosu. Ako je vaša kosa suha ili obojena, odlučite se za hranjivu masku. Ako je vaša kosa masna, koristite maske na bazi zelene gline. Masku treba ostaviti desetak minuta, a kosu omotati toplim ručnikom, što omogućuje da aktivne tvari iz maske uđu dublje u kosu. Možete koristiti i maske na bazi keratina koje su posebno učinkovite u trajnom održavanju ljepote i zdravlja kose.
Hranjiva maska s medom i maslinovim uljem izvrsna je protiv suhe i oštećene kose, a što je najvažnije, u tren oka možete ju napraviti kod kuće. Zahvaljujući hidratantnim, njegujućim i revitalizirajućim svojstvima, može se koristiti kao praktična i jeftina maska za kosu. Kako ju pripremiti? U staklenku stavite dvije žlice meda i pomiješajte ih s tri žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Smjesu možete staviti po cijeloj duljini kose, a posebice njome namažite onaj dio koji je najviše isušen i suh, i isperite ju nakon 10 minuta.


Drugi tretman koji vam može pomoći u regeneraciji kose je hranjivi serum: proizvod kao stvoren za borbu s oštećenim krajevima, te koji kosi daje sjaj, stvarajući zaštitni omotač oko nje. Serum hidrira u dubinu i čini kosu mekom i sjajnom. Mora se nanijeti na vlažnu kosu za savršen glatki učinak ili na suhu kosu u malim količinama kako bi ju učinili sjajnijom, po želji i nekoliko puta dnevno.


Rješenje za suhu, oštećenu kosu nakon ljeta je i posjet frizeru. Razmotrite opciju skraćivanja kose i to ne samo kako biste uklonili oštećene krajeve, već možda i promijenili izgled frizure. Potaknut ćete na taj način pozitivne promjene u životu, a koje su nakon povratka s godišnjeg odmora ponekad nužne kako biste se osjećali dobro!