Demodeks

Korištenje ekstenzija za trepavice nije nimalo bezopasno: Posljedice nečišćenja mogu biti dosta teške

P. N.

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Doktorica Sairah Malik kaže da nedostatak čišćenja dovodi do nakupljanja bakterija.Nova upozorenja zdravstvenih stručnjaka upozoravaju na problem s kojim se možete suočiti korištenjem popularnih ekstenzija za trepavice. Riječ je o tome da postoji mogućnost dobivanja ušiju na trepavicama. Ekstenzije trepavica su male pojedinačne trepavice koje se umoče u ljepilo i vežu za vaše vlastite trepavice. Čitav je svijet poludio za umjetnim trepavicama jer nakon što ih jednom stavite, nekoliko ste tjedana mirni i ne morate gubiti vrijeme i novac na maskare, prenosi News. 


Zabrinutost stručnjaka optometrista je porasla jer se suočavaju s povećanjem slučajeva “ušiju u trepavicama”, za što postoji medicinski izraz – demodeks ili demodikoza. 


Malo razmišljanja o problemu dovelo je do toga da većina žena odustaje od čišćenja ekstenzija trepavica. Međutim, nedostatak čišćenja niti za trepavice, dovodi do povećanja bakterija, što skuplja više bakterija i dovodi do infekcija i drugih neugodnih nuspojava.
Simptomi ovih ušiju mogu uključivati svrbež, crvenilo i upalu te još alarmantnije – grinje. Demodex su organizmi koji žive na folikulima kose i mogu se prenijeti na bilo koga.


Doktorica Sairah Malik kaže da nedostatak čišćenja dovodi do nakupljanja bakterija. “Općenita ideja kada imate nastavke trepavica jest da se ljudi plaše dodirnuti ih ili oprati jer se boje da će trepavice otpasti”, kazala je te dodala da je čišćenje kapaka ključno.


„Preporučujemo temeljno sredstvo za čišćenje na bazi čajevca te svako sredstvo za čišćenje koje ima razrijeđeni oblik čajevca. Dobro ga je koristiti svakodnevno”, objašnjava Malik.


Prošle je godine žena nazvana Ashley opisala da pati od natečenih, razdraženih očiju nakon što je više puta posjetila salon zbog ekstenzija trepavica. 


FOTO/Wikimedia Commons


FOTO/Wikimedia CommonsAshley je posjetila doktoricu Parbhu, koja je otkrila da su joj trepavice bile prepune demodeksa. “Ukopavaju se u osnove folikula trepavica i hrane se ovim materijalom. Infekcija može nastati ako ih se previše naseli”, objašnjava Parbhu. Ugroženi su klijenti koji posjećuju salone gdje osoblje ne čisti pravilno svoje alate. 


Jednake posljedice se mogu dogoditi i u slučaju da redovite ne uklanjate šminku s očiju, prenosi News.