Veliki uspjeh

KIRURŠKO RJEŠAVANJE DEBLJINE Riječki kirurzi prvi u Hrvatskoj izveli zahtjevne operacije

Barbara Čalušić

Tim predvođen doajenom hrvatske barijatrijske kirurgije dr. Miroslavom Bekavcem Bešlinom iz KBC-a Sestre milosrdnice te dr. Davorom Mendrilom uspješno je operirao pacijente čija tjelesna težina iznosi 190 i 146 kilogramaRIJEKA Na Zavodu za digestivnu kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka dva pacijenta s prekomjernom težinom podvrgnuta barijatrijskim zahvatima, kirurškim operacijama kojima se u riječkoj bolnici već godinu dana liječe pacijenti s prekomjernom težinom. Tim predvođen doajenom hrvatske barijatrijske kirurgije dr. Miroslavom Bekavcem Bešlinom iz KBC-a Sestre milosrdnice te dr. Davorom Mendrilom uspješno je operirao pacijente čija tjelesna težina iznosi 190 i 146 kilograma.


Osim prekomjerne težine ovi su pacijenti imali popratne bolesti, kao što su dijabetes i povišeni krvni tlak koji će promjenom stila života biti regulirani, a zanimljivo je da je jedan pacijent prije više od deset godina bio podvrgnut sličnoj operaciji s metodom koja se danas polako napušta. Zbog njegovog stila života operacija nije dala željene rezultate.


– Radi se o pacijentu s izuzetno velikom tjelesnom težinom i s indeksom tjelesne težine preko 50. Pacijent ima puno komorbiditeta – šećernu bolest i povišeni krvni tlak, a pacijent je prvi put potražio liječničku pomoć prije 13 godina kad mu je stavljena podesiva vrpca na želudac s ciljem redukcije tjelesne težine. Procedura nije dala željeni rezultat i nakon dvije godine on je ponovo počeo dobivati na težini. Zato smo danas napravili revizijski barijatrijski zahvat. Maknuli smo prethodno napravljenu vrpcu i napravili tzv. sleeve resekciju želuca s ciljem da pomognemo njemu i njegovoj osnovnoj bolesti – kazao je dr. Mendrila.


Važnost kontrola 
Iako postoji više tipova barijatrijskih operacija, one se generalno mogu podijeliti u dvije glavne skupine: restrikcijske i malapsorpcijske zahvate. Restrikcijske operacije su one u kojima se smanjuje volumen želuca s ciljem postizanja ranije sitosti i manjeg unosa hrane. Malapsorpcijski su zahvati oni u kojima se, pojednostavljeno govoreći, prespoje crijeva tako da hrana prolazi samo kroz njihov određeni dio te se na taj način smanjuje iskorištenost hrane. Većina barijatrijskih zahvata u pravilu su kombinacija restrikcijskih i malapsopcijskih zahvata.Kod »sleeve« resekcije odstranjuje se dio želuca, a zanimljivo je da se osim smanjenja njegove zapremnine na taj način odstrani i dio želuca koji luči takozvane »gladne hormone. Najpoznatiji među njima je gladni hormon Ghrelin koji se luči pri praznom želucu i na taj način izaziva glad. Rezultat operacije je manji osjećaj gladi pri redukcijskoj dijeti te raniji osjećaj sitosti pri hranjenju uzrokovan manjim volumenom želuca.Dr. Bešlin koji je osobno prije 13 godina prvi put operirao pacijenta koji je jučer ponovo podvrgnut kirurškom rješavanju debljine, istaknuo je da je ovo prvi operacijski zahvat na području barijatrijske kirurgije u Hrvatskoj i okruženju u kojem je u jednom činu zapravo napravljeno više zahvata. Izostanak uspjeha kod prve operacije objasnio je činjenicom da pacijent nakon prve operacije više nije dolazio na liječničke kontrole što je izuzetno bitno kod ovakvih složenih i rizičnih zahvata.


– Svaki pacijent koji se operira nosi i dužnosti i da se odaziva na kontrole. Ovaj pacijent to nije radio i tek nam se javio kad je kompletno povratio težinu. Pacijenti moraju znati da kad se odlučuju za neku operaciju, moraju slušati liječničke upute i prvenstveno dolaziti na kontrole. Ovo je prvi takav zahvat u Hrvatskoj, ali i šire, u kojem je u jednom činu najprije maknuta podesiva vrpca koju sam osobno postavio, a ovom je operacijom odstranjen tumor stijenke želuca za koji još čekamo histološku potvrdu jer se s unutrašnje strane nije mogao detektirati. Također, na ovaj način liječimo dijabetes tipa 2 u pacijenta. U Hrvatskoj ove zahvate radimo zadnjih osam godina i očekujem od Rijeke da će postati prvi barijatrijski centar u Hrvatskoj. Ekipa predvođena dr. Davorom Mendrilom i dr. Ivom Durut Čupev ima sve predispozicije za to – smatra dr. Bešlin.


Kvaliteta života 


Prema njegovom mišljenju, kirurgija je jedini dugoročni način rješavanja problema prekomjerne tjelesne težine i rješavanje svih popratnih bolesti koje dolaze s pretilošću.


– Nikakve tablete, nikakve dijete, ni prevare koje se vide na televiziji. Kirurgija jedina daje dugoročno rješenje, ali ako pacijenti pristupaju vrlo odgovorno takvom zahtjevnom liječenju. Ovo je velik pothvat riječkih liječnika – dodao je dr. Bešlin.


Dr. Mendrila smatra da ovakve operacije bitno poboljšavaju kvalitetu života pretilih osoba i produžuju im život. Pacijent pritom mora biti svjestan da je zahtjevna i rizična operacija samo početak dugotrajnog procesa mršavljenja.


– Ljudi s prekomjernom težinom su stigmatizirani u društvu i kvaliteta njihovih života je niska. Jedna moja pacijentica nedavno mi je rekla da je prvi put uslužena u trgovini odjećom jer su joj dosad govorili: »Za vas nemamo ništa«. Pacijent kojeg ćemo uskoro operirati ima 30 godina, jako puno kilograma i njegov je životni vijek skraćen za 20 do 30 godina. On se podvrgava rizičnoj operaciji koja je samo početak i nakon čega će i dalje biti pretio. Dakle, ove su operacije pomoć u mršavljenju, no pacijenti moraju i dalje ići na kontrole. Dijete ne funkcioniraju samo mjesec dana, dijeta se u ovom slučaju provodi čitav život – upozorava dr. Mendrila.