Iskorak

Kina napokon okončala testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjama

P. N.

Izvor: Reuters

Izvor: ReutersKina je obznanila da testiranje kozmetičkih proizvoda više neće uključivati testiranje na životinjama, prenosi Livekindly.


Ovom najavom – koja dolazi od Nacionalne udruge medicinskih proizvoda provincije Gansu – staje se na kraj testiranju kozmetike na životinjama, a odnosi se na sve dovršene uvezene i domaće proizvode. Međunarodna organizacija za dobrobit životinja Cruelty Free International (CFI) pozdravila je ovu vijest kao ”važan korak” za okončavanje testiranja na životinjama diljem svijeta.


U prošlosti je Kina bila poznata po testiranju međunarodnih i domaćih proizvoda na životinjama nakon dolaska na tržište.
”Ovo jamstvo kineskih vlasti da testiranje na životinjama nakon stavljanja proizvoda na tržište nije uobičajena praksa je ogroman korak u pravom smjeru i dobrodošao”, izjavila je Michelle Thew, izvršna direktorica CFI-ja.


Dodala je da iako ovo ne znači da kozmetičke tvrtke mogu odmah uvoziti svoje proizvode u Kinu i deklarirati ih kao proizvodi koji nisu testirani na životinjama, organizacija je ”oduševljena” napretkom ove države.


”Nadamo se da će ovo otvoriti put konkretnim zakonskim promjenama koje će biti pogodne za tvrtke koje ne testiraju na životinjama te kineske potrošače, kao i za tisuće životinja”, nastavila je Thew.


Kina već neko vrijeme poduzima korake kojima se odmiče od testiranja na životinjama. U listopadu 2018. Nacionalna institut za kontrolu hrane i lijekova objavio je da razmatra ”izvedive alternative” testiranju kozmetike na životinjama, ističući da je razvoj i istraživanje metoda bez okrutnosti glavni prioritet organizacije.


Budućnost kozmetike bez testiranja na životinjama čini se sve izglednijom jer sve više zemalja poduzima korake za zabranu te prakse. Ranije ove godine Australija je donijela zakon kojim se u potpunosti zabranjuju testiranja kozmetike na životinjama.


Prema ovom novom zakonu Australija više neće uzimati u obzir rezultate testiranja na životinjama kao dokaz sigurnosti proizvoda. To znači da su sve australske kozmetičke tvrtke dužne pokazati učinkovitost i sigurnost svojih proizvoda bez korištenja životinja.


Ovaj potez pohvalila je udruga za dobrobit životinja Humane Society International. Hannah Stuart, voditeljica kampanje za organizaciju, rekla je: ”[ova] zabrana odražava ne samo globalni trend zaustavljanja okrutnosti u kozmetici, već i volju australske javnosti koja se protivi korištenju životinja u razvoju kozmetike.”