Prehrambeno bogatstvo

Kikiriki – namirnica čijom konzumacijom naše zdravlje može uvelike profitirati

Šarlota Brnčić

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Konzumira se u različitim oblicima (sjemenke, ulje, maslac), ali možete ga pronaći u mnogim namirnicama jer ima izvrsne prehrambene osobine.Kikiriki ima nutritivnu gustoću koja se može koristiti kao cjeloviti prehrambeni izvor, koristan u slučajevima pothranjenosti ili čak suočavanja s ekstremnim situacijama preživljavanja, ili u vrlo teškim i zahtjevnim sportovima. Posljednjih godina uvođenje konzumacije kikirikija omogućilo je uklanjanje neuhranjenosti među stanovništvom mnogih afričkih zemalja.


Skup bioaktivnih komponenti prepoznat je za sprečavanje različitih bolesti. Neki su antioksidansi, dok drugi promiču dugovječnost. Iz tog razloga kikiriki je uključen u funkcionalnu skupinu hrane.


U kuhinji se najčešće koristi maslac od kikirikija, ali kikiriki se koristi i u desertima i u nekim slanim jelima. Međutim, važno je znati jeste li alergični na kikiriki jer je često odgovoran za ozbiljne alergijske pojave poput anafilaktičkog šoka. Konzumira se u različitim oblicima (sjemenke, ulje, maslac), ali možete ga pronaći u mnogim namirnicama jer ima izvrsne prehrambene osobine (žitarice, jogurt, bezalkoholna pića, mlijeko, umaci, alkoholna pića na bazi jaja itd.)


Sušen i svjež
Prisutnost i koncentracija sastojaka kikirikija razlikuju se od stanja u kojem se nalazi, odnosno je li sušen ili svjež. U oba slučaja svojstva kikirikija su izuzetna: predstavlja značajan kalorijski izvor (gotovo 600 kalorija), bogat je lipidima (više od 50 posto u tostiranim i više od 45 posto u svježim) i bjelančevinama (oko 30 posto). Što se tiče minerala, kikiriki sadrži dobar mineralni asortiman, posebice kalij, fosfor, cink, magnezij, bakar, mangan i željezo. U njemu su u obilnim količinama prisutni vitamin E i vitamini grupe B.


Ovakvo prehrambeno bogatstvo pogodno je za one kojima je potrebna visokokalorična dijeta s visokom hranjivom vrijednošću, poput djece koja rastu ili sportaša kojima treba puno energije. Kikiriki može igrati važnu ulogu u poboljšanju metaboličkih funkcija tijela. Iako se radi o visokokaloričnoj namirnici, naše zdravlje može uvelike profitirati konzumacijom kikirikija ako se unosi u prehranu na skladan i uravnotežen način s nutritivnom i kaloričnom raznolikošću druge hrane.


FOTO/Pixabay


FOTO/PixabayBogat antioksidansima


Lipidni profil kikirikija blagotvorniji je za zdravlje srca od dijeta s niskom masnoćom. Primijećeno je kako prehrana bogata mononezasićenim mastima kikirikija može sniziti ukupni tjelesni kolesterol za 11 posto i loš kolesterol za 14 posto. Prednost konzumiranja kikirikija na kolesterol usporediva je s koristi maslinovog ulja. Pored zdravih masti, bjelančevina i vlakana, u kikirikiju je zanimljivo promatrati i djelovanje fitosterola koji mogu doprinijeti smanjenju rizika od srčanih bolesti. Statistički podaci potvrđuju da populacije koje uobičajeno konzumiraju proizvode dobivene od kikirikija imaju nisku stopu smrtnosti zbog kardiovaskularnih bolesti.


Kikiriki je bogat antioksidansima. Ako se konzumira s korom, njegov se antioksidacijski kapacitet udvostručuje. Čak se i prženjem može povećati njegova antioksidacijska snaga, dok se kuhanjem povećava koncentracija antioksidanata. Svi dijelovi kikirikija sadrže resveratrol, spoj topiv u mastima i prilično rijedak u prirodi, a prisutan je i u grožđu i crnom vinu. To je prvenstveno prirodni antimikrobni lijek koji biljka proizvodi kao odgovor na stres zbog ozljede ili ultraljubičastog zračenja ili bakterijske ili gljivične infekcije. Ima hipoglikemijska, protuupalna i antiaterosklerozna svojstva.


Fenolne kiseline i flavonoidi predstavljaju ostale funkcionalne antioksidacijske spojeve čiji je izvanredni izvor upravo kikiriki. Visoka opskrba flavonoidima u tijelu pokazala se zaštitnom, posebno protiv bolesti srca i u slučaju raka. Prisutnost nezasićenih masti, nekih vitamina i minerala i bioaktivnih antioksidativnih sastojaka sadržanih u kikirikiju pripisuje se sposobnosti preventivnog djelovanja protiv tumorskih formacija. Kikiriki ima visok sadržaj niacina i izvrstan je izvor vitamina E.


Snažni alergen


Oba spoja pokazala su sposobnost zaštite od Alzheimerove bolesti i opadanja kognitiva vezanog za starost. Nadalje, vitamin E ima važno vazodilatacijsko i antioksidativno djelovanje na epitelna tkiva. Relevantan sadržaj masnih kiselina u kikirikiju i njihov prirodni blagotvorni učinak posebno su korisni za održavanje pravog sastava tkiva epiderme.


Američka udruga za dijabetes svrstava kikiriki među superhranu u borbi protiv dijabetesa jer je bogat vlaknima, važnim mineralima i vitaminima, kao i niskim glikemijskim indeksom. Bogatstvo dijetalnih vlakana kikirikija obavlja i mnoge druge korisne funkcije za tijelo. Njihova hrskava fizička struktura potiče sitost i stoga smanjuje naknadni unos hrane. Osim toga, eliminiraju probleme s konstipacijom, promičući čišćenje crijevnog trakta i eliminaciju toksina.


FOTO/Pixabay


FOTO/PixabayKikiriki se također pojavljuje i među osam namirnica koje su identificirane kao uzrok 90 posto alergijskih reakcija. Proteini sadržani u njima mogu potaknuti imunološku reakciju u ustima ili u probavno-crijevnom sustavu s manje ili više važnim reakcijama koje u ozbiljnim slučajevima dovode do potpunog anafilaktičkog šoka. Pacijenti s alergijom mogu biti osjetljivi i na vrlo male porcije te se u pravilu hrana koja može biti »kontaminirana« opasnim alergenima distribuira potrošačima uz odgovarajuće mjere opreza i potrebne informacije. Alergijske reakcije na kikiriki uglavnom se javljaju u pola sata nakon konzumacije.


U slanom i slatkom


Kikirikijevo ulje može se koristiti za kuhanje na vrlo visokim temperaturama i ne mijenja okus kuhane hrane. Maslac od kikirikija je sastojak koji se sve češće koristi u jednostavnim slasticama unutar kuće, poput keksa i muffina. No, odvažite se malo. Može se koristiti i za mnoga slana jela kao začin, na primjer, za salatu ili slatko-kiselu piletinu ili začinjeno pečeno meso. Uz malo mašte i nadahnuto nekim egzotičnim receptima, maslac od kikirikija i same sjemenke mogu postati zanimljiva i ukusna varijanta u kuhinji.


Kikiriki se mora čuvati na hladnom i suhom mjestu u hermetički zatvorenoj posudi ili hladnjaku na 4 stupnja Celzija, najviše godinu dana ili na sobnoj temperaturi od 20 stupnjeva Celzija, pod uvjetom da je u suhom okruženju. Usto, morate se osigurati da je kupljeni proizvod netaknut i da je u očuvanom stanju.