Neugodna pojava

Kako se riješiti štucavice? Evo nekoliko jednostavnih metoda koje možete isprobati

P. N.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Ukoliko štucanje traje duže od 48 sati, potrebno je obratiti se liječniku  


Štucavica je neugodna pojava koja najčešće sama nestane, a znanstvenici ni danas nisu sigurni koji su točno razlozi zašto se ona pojavljuje. Među najčešćim uzrocima štucavice nabrajaju stres, konzumaciju određene hrane i pića, pa čak i smijeh ili prebrzu konzumaciju jela, no ono u čemu su složni jest da nema univerzalnog lijeka protiv štucavice. Ipak, postoje neke metode koje možete isprobati kako biste zaustavili štucanje.


 


Zadržavanje daha
Jedan od najčešćih savjeta za prestanak štucanja oko kojeg su mišljenja podijeljena. Ovom metodom koja još nije u potpunosti razjašnjena povećava se udio ugljičnog monoksida u krvi, što navodno može zaustaviti iritantno štucanje.


Disanje u papirnatu vrećicu


I ova metoda može pomoći u rješavanju štucavice, a također će podići razinu ugljičnog dioksida u krvi te na taj način umiriti živce, ali i mišiće.


 


Žlica šećera


Neki vjeruju kako konzumacija šećera umiruje nadraženi živac. Ukoliko time ne zaustavite štucavicu, pokušajte s nečim kiselim ili sisanjem kocke leda.


 Isplazite jezik


Štucanje je uzrokovano grčenjem ošita, stoga pokušajte isplaziti jezik do kraja – na taj ćete način otvoriti grlo i olakšati disanje.


 


Akupunktura


Ukoliko se štucanje opetovano vraća, možda biste mogli isprobati ovu drevnu tehniku za koju se mnogi kunu da pomaže u rješavanju štucavice. No, ukoliko štucavica traje više od 48 sati, svakako preporučamo da posjetite liječnika.


 


Foto: Unsplash