Male tajne

Kako poznati održavaju savršen izgled? Otkrivamo njihovo tajno pravilo 40:30:30

Šarlota Brnčić

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Jennifer Aniston prehranu svodi na takozvano pravilo 40:30:30. To znači da Jennifer jede 40 posto ugljikohidrata s malo šećera, 30 posto proteina i 30 posto esencijalnih masnoća 

Savršeni izgled holivudskih zvijezda nešto je o čemu maštaju žene i muškarci diljem svijeta. Zgodni su, nasmijani, s prelijepim haljinama i odijelima, frizurama, nakitom i šminkom. No, zvjezdani svijet ima i svoju tamnu stranu. Hollywoodske ljepotice gotovo stalno su na dijeti, a samo jedan pogled na njihov način prehrane svjedoči kako im život zapravo i nije baš lagan.Reality TV zvijezda Kim Kardashian, svoju liniju itekako drži pod kontrolom, i to popularnom keks-dijetom. Iako zvuči slatko, ta dijeta nema veze s onim što nam vjerojatno prvo padne na pamet, slatkim kolačićima ili keksima. Naime, riječ je o dijetalnim keksima, punjenim aminokiselinama, koji navodno neutraliziraju osjećaj gladi.

Grejpfrut-dijeta




Vojvotkinja od Cambridgea, Catherine, supruga princa Williama, proslavila je Dukanovu dijetu, i to nekoliko mjeseci prije svoga spektakularnog vjenčanja. Osmislio ju je francuski liječnik Pierre Dukan, a srodna je Atkinsovoj dijeti jer, osim što se kloni ugljikohidrata, naglasak se stavlja na bjelančevine. Provodi se kroz četiri faze, od kojih je najrestriktivnija prva, a najliberalnija zadnja, u kojoj je dopušteno sve pod uvjetom da se jedan dan u tjednu jedu samo bjelančevine. Liječnici su često sumnjičavi prema Dukanu, kao i prema Atkinsu jer eliminacija ugljikohidrata i masnoća iz jelovnika ne može proći bez nepovoljnih posljedica.


Jennifer Aniston prehranu svodi na takozvano pravilo 40:30:30. To znači da Jennifer jede 40 posto ugljikohidrata s malo šećera (mahunarke, žitarice, voće i povrće), 30 posto proteina (piletina, puretina, govedina i niskokalorični mliječni proizvodi) i 30 posto esencijalnih masnoća (riba, maslinovo ulje, orašasto voće).Džepna Venera Kylie Minogue, već godinama koristi grejpfrut-dijetu, koja je među zvijezdama popularna od 30-ih godina 20. stoljeća, a najviše je koriste oni koje se trude brzo smršavjeti. Kad se grejp pojede s proteinima, navodno potiče brže sagorijevanje masnoće i time potpomaže mršavljenje. Dijeta se preporučuje tijekom 12 dana u kojima biste trebali izgubiti do četiri kilograma, ali ne obećava dugoročne učinke. Postoje brojne varijacije na temu, ali u osnovi se traži manji unos ugljikohidrata, kalorija, te više proteina uz mnogo grejpfruta, soka od tog voća, a apsolutno je zabranjeno jesti užinu između glavnih obroka.


Beyonce za održavanje dobre linije uglavnom koristi detoksikacijsku dijetu. Traje 14 dana i temelji se na detoksikacijskom soku



Paleo prehrana




Jedna od dijeta koje su zaposjele medijsku scenu i jelovnike je paleo dijeta, a za nju se odlučila glumica Megan Fox. Ova se prehrana temelji na namirnicama koje su jeli naši preci koji su hranu nabavljali – u lovu. Stoga se paleo dijeta sastoji od mesa životinja koje se hrane travom, od svježih plodova mora i od povrća, izostavljajući prerađenu hranu i rafinirani šećer. Prema svjedočanstvima njezinih pobornica, dijeta liječi probavne smetnje kao što je sindrom iritabilnog crijeva. Stručnjaci nisu sigurni koliko je ova dijeta poželjna jer isključuje žitarice, mahunarke i mliječne proizvode.


Tom Cruise tek je jedna od mnogobrojnih zvijezda koje svoju prehranu temelje na sirovoj hrani. Temeljna struktura otprilike izgleda ovako: potrebno je jesti velike količine organski uzgojenog svježeg sirovog voća, povrća, orašastih plodova, cjelovitih žitarica i sjemenki. Ako se nešto kuha, ne smije biti tretirano na temperaturi većoj od 108 Celzijevih stupnjeva jer je cilj da hrana bude što bliže svom izvornom stanju. Međutim, zabranjeno je jesti mrkvu, banane i ciklu, a treba izbjegavati i brašno, tjesteninu, krumpir i šećer.


Beyonce za održavanje dobre linije uglavnom koristi detoksikacijsku dijetu. Traje 14 dana i temelji se na detoksikacijskom soku koji se sastoji od svježeg limunova soka, javorova sirupa, cayenne papra, vode, uz nezaobilazni laksativ ujutro i prije spavanja. Uz tu dijetu, nastalu četrdesetih godina prošloga stoljeća, navodno se zaista brzo mršavi. Ipak, treba napomenuti da je namijenjena uglavnom za detoksikaciju, a gubitak kilograma ne treba izjednačiti s gubitkom masnoće. Naprotiv, većina izgubljene težine bit će voda koja je bila zadržana u organizmu.