Pravi odabir

Kako odabrati pravi puder za vašu kožu? Imamo neke savjete

Šarlota Brnčić

Odabir pudera vrlo je važan i usuđujemo se reći da je to možda osnova dobrog make-upa. Ukoliko na trenutak stanemo i pogledamo našu kožu i usporedimo je s kožom prijateljica, možemo vidjeti u kolikoj se mjeri ten razlikuje od osobe do osobeKako odabrati pravu nijansu pudera? Do prije nekoliko godina na tržištu su postojali samo puderi ružičastih nijansi, no danas se sve srećom promijenilo. Odabir pudera vrlo je važan i usuđujemo se reći da je to možda osnova dobrog make-upa. Ukoliko na trenutak stanemo i pogledamo našu kožu i usporedimo je s kožom prijateljica, možemo vidjeti u kolikoj se mjeri ten razlikuje od osobe do osobe. To je upravo bio razlog zašto su se rodile različite nijanse pudera koji u osnovi imaju žuti ili crveni pigment.


Profesionalni vizažisti znaju i moraju uvijek koristiti pravilo kotača boja kako bi odredili točnu boju kože određene osobe i samim tim znali kako odabrati odgovarajuću nijansu pudera. Naravno, cijela stvar može se činiti teškom ili nepraktičnom. Ali nije tako. Koža ima boju koja uvijek ima tendenciju prema žutoj ili ružičastoj. Tada izbor vaše nijanse pudera postaje jednostavan ako se samo malo više posvetimo i pažljivo pogledamo pigmentaciju koja nam je najbliža.


Test se lako može provesti duž linije čeljusti koji je najbliži vratu. Uzmite spužvicu i uz pomoć nje stavite uzorak proizvoda upravo na taj dio lica. Ukoliko nijansa odgovara boji vaše kože, rezultat će biti takav da se neće vidjeti očita razlika između odabrane nijanse pudera i boje naše kože. To znači da je upravo ta nijansa pudera pravi izbor za nas. S druge strane, ako primijetite razliku, to znači da odabrana nijansa nije prikladna za vas. Najbolji je puder onaj koji se niti ne primjećuje na koži te se savršeno stapa s vratom, bez vidljivog prijelaza u boji i tonu.
Savjet stručnjaka jest odabrati puder koji je jednak i identičan boji naše kože, jer ne izgleda lijepo vidjeti ljude koji nose tamnije nijanse pudera, uvjereni da tako izgledaju kao da imaju zdraviji ten, ali umjesto toga izgledaju kao da nose masku. Pitate se i koju vrstu pudera odabrati za masnu kožu, za suhu kožu ili za kožu sklonu aknama? Naša koža predstavlja ono što smo iznutra. Stručnjaci preporučuju prehranu koja pomaže uravnotežiti dermis, te pravilno i dubinsko čišćenje koje se mora obaviti svakodnevno prije i nakon nanošenja šminke. Također, preporučuju i promatranje kože ujutro čim se probudite jer ćete tako otkriti stvari koje ukazuju na njezino stanje i naučiti, u skladu s time, odabrati najprikladnije proizvode.


Normalna koža


Općenito, na normalnu kožu može se nanijeti bilo koji tip pudera. Normalna koža izgleda kompaktna, obojena, ali ne previše i nikad masna. Ukoliko primijetimo da postoje masna područja koja su obično prisutna na čelu, nosu i bradi, tada izbor mora biti malo složeniji. Morat će se kombinirati dvije različite vrste pudera: jedan mat u područjima s masnoćom i jedan kremast u nemasnim područjima. Kombinacija daje bolji i vremenski otporniji rezultat, no ako to nije moguće, preporuka je da se »obranite« izvrsnom hidratantnom kremom koja polagano oslobađa hidrataciju, a da kožu ne čini masnom. Na ovaj način možete koristiti kremastu podlogu, uvjereni da je rezultat savršen barem tijekom odgovarajućeg razdoblja (što će se jako razlikovati ovisno o pojedincu).


Suha koža


Za suhu kožu savjet je, naravno, hidratizirati je što je više moguće i odabrati pudere na vodenoj bazi koji pomažu koži da ostane dobro zaštićena i utaži žeđ. Ne treba zaboraviti da je tehnologija korištena u realiziranju modernih kozmetičkih proizvoda uistinu avangardna u smislu korištenih sastojaka, ponuđenih tekstura i dobivenih rezultata.


Koža s aknama


Kad je u pitanju koža s aknama, situacija se malo mijenja. U svakom slučaju, moraju se koristiti samo nekomedogeni proizvodi, to jest proizvodi koji ne smetaju koži i ostavljaju je u stanju u kojem se nalazi, bez oštećenja. To su proizvodi dizajnirani tako da ne začepljuju pore, ne stvaraju mitesere i slično. Bez ove premise, izbor pogodnog pudera za kožu sklonu aknama pomalo je osjetljiv. Koža s aknama može biti masna ili suha. Stručnjaci u ovom slučaju preporučuju najprije uporabu korektora, koji intenzivnije prekriva, za prekrivanje prištića ili mrlja na koži, a zatim nanošenje pudera na cijelo lice ili samo na neka područja, pritom bez pretjerivanja. Previše pudera je kod kože sklone aknama kontraproduktivno jer umjesto skrivanja naglašava sve.


Cijena pudera


Pitate se i da li je cijena pudera mjerilo njegove kvalitete? Naravno da jest! Kozmetički divovi su tvrtke koje ulažu ogromne svote novca u potrazi za novim tehnologijama i stvaranjem sve naprednijih proizvoda, s izuzetnim rezultatima i često sa rezultatom koji nadmašuje mnoga očekivanja. Sve to očito ima cijenu koja se odražava i na cijenu proizvoda, ali s razlogom. Nijedna od ovih kozmetičkih kuća s etabliranim ugledom na tržištu očito ne želi izgubiti stečenu poziciju s jeftinim i nekvalitetnim proizvodima. Sve što stvaraju proizlazi iz niza dugotrajnih istraživanja profesionalaca na medicinsko-znanstvenom, biološkom i dermatološkom području. Proizvodi koji se stvaraju nisu testirani na životinjama, već samo na volonterima ili sintetičkoj koži. To produljuje vrijeme realizacije i izlazak samih proizvoda na tržište, ali nas također čini i prijateljima bića vjernima i nevinim kao što su životinje. Ponekad je čak i iz tog razloga bolje kupiti skuplji proizvod znajući da se ne provode eksperimenti na nevinim stvorenjima.