Ako se odlučite za dijetu s kiselim kupousom, za pet dana, prema iskustvima onih koji su je provodili, imat ćete četiri kilograma manje, a rezultati su bolji u osoba koje imaju indeks tjelesne mase veći od 30
Kiseli kupus nije nimalo jednostavna, obična fermentirana namirnica nego se može reći da je na određen način – superhrana. On jača imunitet, pomaže u procesu probave i borac je protiv pojedinih vrsta raka.
Kiseli je kupus prepun korisnih bakterija koje mogu pomoći u održavanju ravnoteže unutar gastrointestinalnog trakta.
Fermentirani kupus sadrži posebne bakterije koje snažno utječu na imunološki sustav koji, s druge strane, postaje nepremostiva prepreka za E. koli, salmonelu i kandidu (a sve tri su vrlo »popularne« među populacijom). Korisne bakterije iz kupusa pomažu i u borbi protiv slobodnih radikala i poboljšavaju probavljanje hrane, posebice žitarica i mahunarki.
Ako se odlučite za dijetu s kiselim kupousom, za pet dana, prema iskustvima onih koji su je provodili, imat ćete četiri kilograma manje, a rezultati su bolji u osoba koje imaju indeks tjelesne mase veći od 30.
U ovoj su dijeti najzastupljenije salate. Budući da dijeta traje samo četiri dana, vrijedi pokušati – ako ništa drugo, bar znate da ste učinili nešto korisno za svoje zdravlje.
PRVI DAN
Doručak: 175 g nemasnog sira i 1 kriška integralnog kruha
Ručak: Varivo od 200 g kiselog kupusa i 100 g purećeg mesa, kruškaVečera: Salata od 150 g kiselog kupusa, 4 veće rotkvice, pola bijele rotkve i pola krastavca. Salatu preliti umakom od 1 dl jogurta pomiješanog s jednom žličicom mljevenih oraha
DRUGI DAN
Doručak: Salata od jedne banane (na kolutiće), 150 ml nemasnog jogurta i žlice preko noći natopljenih zobenih pahuljica.
Ručak: Gusta juha od 200 g kiselog kupusa, 100 ml juhe od povrća i 50 ml soka od jabuke. Dodajte dvije slatke crvene paprike pet minuta prije nego što je juha gotovaVečera: Salata od 200 g kiselog kupusa i 150 g kuhane vama omiljene ribe. Umjesto vode popijte nezaslađenu limunadu.
TREĆI DAN
Doručak: Salata od 1 naranče i 150 g nemasnog sira posuta jednom žličicom sjemenki suncokretaRučak: 150 g pržene ribe i 150 g kiselog kupusa
Večera: Palačinke od integralnog brašna i jednog kuhanog krumpira i salata od 100 g kiselog kupusa prelivenog žlicom maslinovog ulja
ČETVRTI DAN
Doručak: kriška integralnog kruha, 50 g sira gauda, jabuka
Ručak: 200 g na grilu pečene govedine ili puretine i 150 g kiselog kupusa, nekoliko kolutova ananasaVečera: salata od rajčice, 100 g kiselog kupusa i 125 g slanine.
IMUNITET
Kiseli je kupus pun vitamina, minerala i korisnih fitokemikalija stvorenih fermentacijom.
Redovita konzumacija kiselog kupusa pomaže u borbi protiv prehlade, čisti problematičnu kožu, snižava tjelesnu težinu i smanjuje toksičnost krvi – dakle, pomaže neutraliziranju neželjenih učinaka kod lošeg imunosustava.