Kiselim kupusom do željene linije

Kako izgubiti četiri kilograma u pet dana?

Ivana Rab Guljaš

Ako se odlučite za dijetu s kiselim kupousom, za pet dana, prema iskustvima onih koji su je provodili, imat ćete četiri kilograma manje, a rezultati su bolji u osoba koje imaju indeks tjelesne  mase veći od 30



Kiseli kupus nije nimalo jednostavna, obična fermentirana namirnica nego se može reći da je na određen  način – superhrana. On jača imunitet, pomaže u procesu probave i borac je protiv pojedinih vrsta raka. 


Kiseli je kupus prepun korisnih bakterija koje mogu pomoći u  održavanju ravnoteže unutar gastrointestinalnog trakta.


Fermentirani kupus sadrži posebne bakterije koje snažno utječu na  imunološki sustav koji, s druge strane, postaje nepremostiva  prepreka za E. koli, salmonelu i kandidu (a sve tri su vrlo »popularne« među populacijom). Korisne bakterije iz kupusa pomažu  i u borbi protiv slobodnih radikala i poboljšavaju probavljanje  hrane, posebice žitarica i mahunarki. 




Ako se odlučite za dijetu s kiselim kupousom, za pet dana, prema iskustvima onih koji su je provodili, imat ćete četiri kilograma manje, a rezultati su bolji u osoba koje imaju indeks tjelesne  mase veći od 30.


U ovoj su dijeti najzastupljenije salate. Budući  da dijeta traje samo četiri dana, vrijedi pokušati – ako ništa drugo, bar znate da ste učinili nešto korisno za svoje zdravlje.


PRVI DAN


Doručak: 175 g nemasnog sira i 1 kriška integralnog kruha


Ručak: Varivo od 200 g kiselog kupusa i 100 g purećeg mesa,  kruškaVečera: Salata od 150 g kiselog kupusa, 4 veće rotkvice, pola  bijele rotkve i pola krastavca. Salatu preliti umakom od 1 dl jogurta pomiješanog s jednom žličicom mljevenih oraha


DRUGI DAN


Doručak: Salata od jedne banane (na kolutiće), 150 ml nemasnog jogurta i žlice preko noći natopljenih zobenih pahuljica.


Ručak: Gusta juha od 200 g kiselog kupusa, 100 ml juhe od  povrća i 50 ml soka od jabuke. Dodajte dvije slatke crvene paprike pet minuta prije nego što je juha gotovaVečera: Salata od 200 g kiselog kupusa i 150 g kuhane vama  omiljene ribe. Umjesto vode popijte nezaslađenu limunadu.


TREĆI DAN


Doručak: Salata od 1 naranče i 150 g nemasnog sira posuta jednom žličicom sjemenki suncokretaRučak: 150 g pržene ribe i 150 g kiselog kupusa


Večera: Palačinke od integralnog brašna i jednog kuhanog  krumpira i salata od 100 g kiselog kupusa prelivenog žlicom  maslinovog ulja


ČETVRTI DAN


Doručak: kriška integralnog kruha, 50 g sira gauda, jabuka


Ručak: 200 g na grilu pečene govedine ili puretine i 150 g kiselog kupusa, nekoliko kolutova ananasaVečera: salata od rajčice, 100 g kiselog kupusa i 125 g slanine. 


IMUNITET


Kiseli je kupus pun vitamina, minerala i korisnih fitokemikalija  stvorenih fermentacijom.


Redovita konzumacija kiselog kupusa  pomaže u borbi protiv prehlade, čisti problematičnu kožu, snižava  tjelesnu težinu i smanjuje toksičnost krvi – dakle, pomaže  neutraliziranju neželjenih učinaka kod lošeg imunosustava.