Sunčajmo se

Kad sunčeve zrake postaju štetne za razvoj djeteta?

Šarlota Brnčić

Najmanje do treće godine života ne treba pustiti bebu sa nezaštićenom kožom pod direktne sunčeve zrake. Najkorisnije vrijeme za izlazak na sunce je ujutro do 11 sati te nakon 17 satiPrednosti i štetnost sunčevih zraka za zdravlje djeteta zanimaju mnoge roditelje. Dolaskom proljeća, a uskoro i dugo očekivanog toplog ljeta, boravak djeteta na svježem zraku i suncu je neizbježan. Razmislite o prednostima i manama boravka na suncu i saznajte kada su sunčeve zrake korisne za tijelo djeteta. Svi znaju da sunčeve zrake povećavaju imunitet kod djece.


Pored toga, ultraljubičaste zrake koje se nalaze u direktnom sunčevom zračenju, doprinose proizvodnji vitamina D u tijelu koji je nužan za prevenciju ozbiljnih bolesti kao što su anemija i rahitis. Sunčeve zrake povećavaju krvni tlak, šire krvne žile i poboljšavaju metabolizam. No, s druge strane, sunčeve zrake mogu biti i štetne.


Sunce može izazvati ne samo ozbiljne opekline, već i opasne bolesti. Na kraju krajeva, djeca nemaju vlastitu zaštitu od podmuklog ultraljubičastog zračenja. Prodirući u dublje slojeve kože, ovo zračenje može izazvati pigmentaciju i opekline, a osim toga sunce može prouzročiti i sunčanicu.
Kako biste zaštitili dijete od upoznavanja s »lošim« suncem i sklopili prijateljstvo s »dobrim«, morate poštovati određena pravila. Najmanje do treće godine života ne treba pustiti bebu sa nezaštićenom kožom pod direktne sunčeve zrake.


Djeca starija od 4-5 godina mogu boraviti na suncu, ali je najbolje da im ramena i leđa budu pokrivena odjećom. Također, dijete treba nositi naočale za sunce. Ako odbija naočale, tada mu možete kupiti šešir sa širokim obodom. Na taj način možete »ubiti dvije muhe jednim udarcem« – zaštititi od sunca oči, ali i kosu djeteta. Zapamtite kada s djetetom izlazite u šetnju, da je najkorisnije vrijeme za izlazak na sunce ujutro do 11 sati te nakon 17 sati. Prvog dana boravak na suncu treba ograničiti na 10 minuta, drugog na 15 minuta i tako dalje.


Djeci također treba i kozmetika za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom. Ne zaboravite da sunce može izazvati i dehidraciju. Birajte negazirane napitke, najbolje vodu, potom kefir ili prirodne sokove. Kefir može biti koristan i za saniranje opeklina ako u kućnoj ljekarni nemate nikakvo medicinsko sredstvo za liječenje opeklina.