Operacija trajala devet sati

Južnoafrički liječnici uspješno obavili prvu transplantaciju penisa

Hina

Južnoafrički liječnici uspješno su u prosincu prošle godine izveli prvu transplantaciju penisa na mladiću kojemu je taj organ amputiran nakon neuspjelog obreda obrezivanja, izvijestila je u petak uprava bolnice Tygerberg u Cape TownuCAPE TOWN Južnoafrički liječnici uspješno su u prosincu prošle godine izveli prvu transplantaciju penisa na mladiću kojemu je taj organ amputiran nakon neuspjelog obreda obrezivanja, izvijestila je u petak uprava bolnice Tygerberg u Cape Townu.


Operativni zahvat trajao je devet sati i dio je pilot studije koju su proveli bolnica Tygerberg u suradnji sa sveučilištem Stellenbosch kako bi se pomoglo brojnim mladićima kod kojih je zbog komplikacija što vrlo često nastanu nakon podvrgavanja tradicionalnom obredu neophodno potrebno obaviti amputaciju organa.


»Stanje je vrlo ozbiljno i moram reći da je trauma ogromna kada mladiću u dobi od 18 ili 19 godina moramo amputirati penis«, kaže šef odjela urologije Andre van der Merwe koji je vodio operativni zahvat.
Rekao je i da je operiranom mladiću muškost vraćena u cijelosti te dodaje da bi se zahvat mogao početi obavljati i na muškarcima koji su spolni organ izgubili zbog karcinoma, kao i na onima s iznimno jakom erektilnom disfunkcijom.


»U Južnoafričkoj Republici već odavno postoji potreba za ovakvom operacijom više nego igdje drugdje u svijetu s obzirom na to da se svake godine obrezuje nekoliko tisuća mladića. Uglavnom je riječ o momcima iz plemena Xhosa. Zbog komplikacija koje nastanu uslijed loše obavljenog obrezivanja svake godine ih oko 250 moramo podvrgnuti amputaciji spolnog organa«, kaže dr. Van der Merwe te dodaje da velik problem predstavljaju donori organa.


U slučaju 21-godišnjeg mladića na kojemu je operacija uspjela donor je bio muškarac koji se obvezao nakon smrti donirati sve svoje organe, kazao je liječnik objavivši da je pilot studijom obuhvaćeno još devet pacijenata na kojima će biti obavljen isti zahvat.