Dosadne krvopije

Još malo i počinje sezona komaraca: Ovo su prirodni preparati kojima se možete zaštititi

Šarlota BrnčićDolazak toplijih dana mnogima donosi osmijeh na lice, ali uz toplije vrijeme stižu i nešto neugodnije situacije kojih se mnogi groze, a riječ je o ubodima komaraca. Simptomi koji se pojavljuju nakon uboda – bol, svrab, otok, karakteristični su simptomi lokalne alergijske reakcije. Ako se pojavi svrab po cijelom tijelu, na tu alergijsku reakciju potrebno je potražiti liječničku pomoć. Za blaže reakcije, uobičajeni svrab, možete upotrijebiti slijedeće:


1. Čajevac


Ovo prirodno ulje ublažiti će svrab, bol i oticanje. Ulje čajevca je također i antibakterijsko što vam može pomoći u sprječavanju infekcije nakon uboda kukca. To je posebno važno znati sko se češete na mjestu uboda i stvorite otvorenu ranu.


2. Med


Ako vam ne smeta osjećaj ljepljivosti na koži, med djeluje protuupalno i može umiriti osjećaj svraba.


3. Mlijeko i voda
Pomiješajte u jednakoj mjeri mlijeko i vodu i u to umočite čistu tkaninu. Njome prebrišite područje uboda i umirit ćete osjećaj svraba.


4. Limun i limeta


Osloboditi će vas osjećaja svraba, ali svakako sokove ovih voćki nemojte koristiti ako namjeravate nakon toga provoditi vrijeme na otvorenom, odnosno na direktnom »udaru« sunčevih zraka.


5. Pasta za zube


Većina pasta za zube ima okus mente ili metvice, a taj sastojak stvara osjećaj hlađenja na vašoj koži. Upravo osjećaj hlađenja mozak registrira brže negoli osjećaj svraba. Sastojci u zubnoj pasti pomoći će i u smanjenju oticanja.