Mali trikovi

Jednostavan put do zdrave kose: Donosimo dnevna pravila koja treba slijediti

Šarlota Brnčić

Foto pexsel.com

Foto pexsel.com

Hrana za zdravu kosu mora osigurati dobru dozu željeza, a koji se ne uzima samo s mesom i povrćem, sadrže ga školjke i tamna čokoladaGlavni cilj njege kose je učiniti ju što je moguće manje krhkom i oštećenom, a time ljepšom i zdravijom. Dakle, što učiniti kako bi kosa bila otpornija? Prije svega, izbjegavati kozmetičke tretmane koji oštećuju kosu, kao što su minival i česte promjene boje, posebice u ljetnim mjesecima kada je kosa već pod stresom zbog mora i sunca. Da biste spriječili lomljenje i opadanje kose, svedite na minimum korištenje figara i »pegli« za kosu jer toplina tih alata, u izravnom dodiru s kosom, čini ju vrlo slabom i podložnom pucanju.


Kako održati kosu zdravom? Očito ne možete zanemariti uravnoteženu prehranu, zajedno sa svim hranjivim tvarima. Čak i glavni dodaci za njegu kose zapravo sadrže mješavinu vitamina, minerala, antioksidanata i aminokiselina. Hrana za zdravu kosu mora osigurati dobru dozu željeza, a koji se ne uzima samo s mesom i povrćem. Postoje i neke druge namirnice koje ga sadrže u većim količinama, poput školjki i tamne čokolade!


Odaberite i prave proizvode za njegu kose. Sada postoje proizvodi svih vrsta i za sve potrebe: šamponi, regeneratori, kreme za masnu, suhu, tanku, kovrčavu kosu, itd. Dakle, zabranjeno je kupiti prvi proizvod koji vam se nađe pod rukom! Imati pravi šampon za pranje kose, iz dana u dan, može spasiti vašu kosu i među glavnim je lijekovima za gubitak kose. I to vrijedi i za muškarce, jer za njih postoje i određene, specijalizirane linije.


Iduće na što treba pripaziti je pranje i sušenje kose. Treba ukloniti mit o čestim pranjima kose. Zapravo ju možete oprati svaki dan, pogotovo ako patite od viška sebuma, no bitno je dobro ju počešljati prije nego li ju smočite kako biste izbjegli stvaranje čvorova, a time i oštećivanje kose. Ne koristite sušilo za kosu na visokim temperaturama i ne stavljajte ga preblizu. Postoji i nekoliko prirodnih lijekova za njegu kose. Da biste ju ojačali, možete pokušati sljedeće: pripremiti masku napravljenu s 1 zrelim avokadom (dobro zdrobljen vilicom) i 1 žumanjkom. Nanesite ju na kosu i ostavite nekoliko minuta prije ispiranja i temeljitog pranja kose. Rezultat je zajamčen!