Blistava put

Jedan je sastojak postao nezamjenjiv u proizvodima za njegu kože

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Noćna njega kože uz serume, maske, kreme i gelove uz retinol kao ključni sastojak polučit će rezultate koji su ranije bili nedokučivi - mladolika, zaglađena, elastična i blistava koža je zapravo što sve žene žele.Od svih tretmana za njegu kože koji su nam danas dostupni, retinol je možda najviše transformativan i najčešće pogrešno shvaćen. Ranije ograničen na četiri zida dermatološke ordinacije, ovaj snažni aktivni sastojak pronašao je svoj put u bezbroj linija za njegu kože, a brojni beauty brendovi su ga ugradili u kreme, serume, ulja i gelove. Ali, uz tolike nijanse u formulaciji, pronalaženje pravog za vas nije uvijek lako.


Što je retinol?


 Retinol je derivat vitamina A, a većina stručnjaka i dermatologa smatra ga ključnim u njezi kože protiv starenja. Povećavajući brzinu prometa stanica u koži, čini se da je dobar za tretiranje svakog problema kože, od sitnih linija do pigmentacije, pa čak i kod akni, piše Harper’s Bazaar.


Kako djeluje retinol?


Iz perspektive kože, retinoidi djeluju na dubokoj staničnoj razini, gdje pomažu u povećanju proizvodnje kolagena i elastina, smanjuju stanično starenje i stvaranje zagušenja pora, reguliraju proizvodnju sebuma, a imaju i svojstva stabiliziranja pigmenta i protuupalna svojstva. Vitamin A ne može proizvesti tijelo i zato ga treba unositi u prehranu i u obliku prehrane naše kože, kroz njegu.
Retinol je posljednjih godina postao krovni pojam, koji se koristi za označavanje čitavog niza oblika vitamina A, tako da nije uvijek jasno što je u vašem serumu. Obitelj retinoida sastoji se od retinola i njegovih prirodnih derivata, poput retinaldehida i retinilnih estera, kao i veliki broj sintetskih derivata.


Čisti retinoidi dostupni su samo na recept, ali retinoli dolaze na police u različitim oblicima. Retinol se mora razgraditi u retinoičnu kiselinu (poznatu i kao tretinoin) prije nego što može regenerirati stanice kože i potaknuti proizvodnju kolagena. Onaj koji se nalazi u većini proizvoda bez recepta potrebno je pretvoriti nekoliko puta prije nego što postane retinoična kiselina – premda se u mnogim novim lansiranjima koriste snažni derivati ​​koji zahtijevaju manje konverzije.


Kako koristiti retinol?


Dermatolozi savjetuju korištenje u noćnoj njezi, nakon čišćenja i tonika i prije noćne kreme. Uz kvalitetan serum, apsorpcija će biti brza i nema potrebe za odgađanjem primjene vašeg ovlaživača. Prilikom uvođenja retinola u rutinu, važno je da ne pokušavate previše prerano. Početnici bi trebali započeti s primjenom jednom tjedno, polako nadograđujući svaku drugu večer. Pretjerivanje će dovesti izravno do iritacije i ljuskanja.


Da bismo vam pomogli da iskoristite prednosti ovog čudesnog sastojka bez pretjeranog brazde obrva, zaokružili smo najbolju opciju za svaku vrstu kože koju treba isprobati, od osjetljivih pridošlica do iskusnih korisnika. I za kraj, dobro ga je kombinirati s kremama sa zaštitnim faktorom (SPF) 30 i više kako bi učinak bio potpun.