Istraživanje

Je li tjelovježba uz glazbu učinkovitija?

Hina

Foto iStock

Foto iStockOsim gubitka težine, jedna od najčešćih novogodišnjih odluka je »početi vježbati« ili »više vježbati« i premda je bilo kakva vrsta vježbe bolja od nikakve »žustro« vježbanje je, čini se, osobito dobro i za srce i za mozak.


Dakle, ako ste jedan ili jedna od onih koji su u novoj godini odlučili biti fizički aktivniji, možda će vam u takvoj žustrijoj tjelovježbi pomoći – glazba.


Za razliku od lagane šetnje, brzi hod će vjerojatnije povećati dotok krvi u vaš mozak i rezultirati oslobađanjem hormona zvanog BDNF (neurotrofni moždani faktor) koji pridonosi stimulaciji proizvodnje novih moždanih stanica, što je s obzirom na proces starenja bez sumnje korisno.
Znanstvenici vjeruju da osobe koje hodaju žustrije žive dulje od onih kojima je draža ležernija šetnja. piše BBC.


Ranije provedeno veliko istraživanje u koje je bilo uključeno više od 50.000 osoba iz Velike Britanije otkrilo je da su oni koji su rekli da obično hodaju brže i žustrije živjeli u prosjeku za 24 posto dulje u odnosu na grupu koja je odgovorila da hoda sporijim tempom.


Britanski znanstvenici odlučili su provjeriti kakav utjecaj na brzinu hodanja ima glazba i pomaže li slušanje određene vrste glazbe u ubrzanju tempa hodanja.Definicija »brzog hodanja« znači otprilike oko stotinu koraka u minuti, a to opet znači da bi trebalo slušati glazbu koja ima malo brži ritam – primjerice Abbinu »Dancing Queen» ili Shakirinu »Hips Don’t Lie«.

Michael Mosley, britanski liječnik, nutricionist i tv-producent je u suradnji s kineziologinjom i profesoricom na Sveučilištu Ulster, Marie Murphy angažirao 24 volontera u dobi između 25 i 65 godina koje su nasumično podijelili u dvije skupine.


Jednoj grupi su dali pedometre te su od sudionika eksperimenta zatražili da pokušaju dnevno prehodati 10.000 koraka, a članove druge grupe su zamolili da svakodnevno žustro hodaju tridesetak minuta uz glazbu koju su za njih odabrali.


Na početku eksperimenta sudionicima su izmjereni krvni tlak, vrijednosti poput kolesterola i masnog tkiva, a potom su ih zamolili da svoju zadaću provode tijekom pet tjedana, nakon čega je dogovorena nova kontrola.


Osobe iz druge grupe, koje su dnevno morale hodati žustrije i uz glazbu oko 30 minuta rekle su da im je takva vježba bila ugodna, no je li glazba utjecala na kvalitetu njihova hodanja i na rezultat?


Murphy kaže da je dobra vijest to što su u objema skupinama uočene pozitivne promjene, no u grupi koja je hodala žustrije i uz glazbu zamijećena je nešto veća zdravstvena korist nego u grupi koja je sporijim tempom morala prehodati 10.000 koraka.


U potonjoj je skupini uočeno prosječno smanjenje masnog tkiva za 1,8 posto, a kod osoba iz grupe koja je dobila zadaću hodati žustrije, masno tkivo se smanjilo za 2,4 posto. U drugoj je grupi evidentirano i veće smanjenje krvnog tlaka.


Stoga britanski stručnjaci savjetuju: Želite li održati formu – mentalnu i fizičku, stavite na uši slušalice s glazbom bržeg ritma i samo krenite …