Kozmetički hit

Je li kokosovo ulje doista magično? Dermatolozi objašnjavaju stvarni učinak tog ulja na koži

Portal Novilist.hr

FOTO/Wikipedija

FOTO/Wikipedija

Kokosovo ulje se posljednjih godina nametnulo kao snažan adut kozmetičke industrije, a mnogi tvrde da im je upravo to ulje spasilo kožu prilikom problema s aknama i suhoćom. Kokosovo ulje se dobiva prešanjem kopre – sušenog mesa kokosovog oraha, te iz kokosove palme. Posljednjih se godina nametnuo kao odličan sastojak za liječenje akni na licu, a sve češće se govori o njegovim zdravim svojstvima koje se mogu koristiti i u kuhinji prilikom spremanja obroka.


Često čujemo i da je kokosovo ulje odlično za hidrataciju kože. No prema nekim je dermatolozima ono previše gusto da bi ušlo duboko u pore na koži i zapravo ju dovoljno hidratiziralo. Dermatolog i direktor kozmetičkog i kliničkog istraživanja u bolnici Mount Sinai (New York City), dr. Joshua Zeichner, u razgovoru je za Cosmopolitan otkrio stvarni učinak kokosovog ulja na lice. 


Zeichner kaže da je kokosovo ulje najbolje koristiti kao posljednji korak prilikom čišćenja lica. Nakon vaše svakodnevne rutine, potrebno ga je nanijeti kao posljednji sastojak, jer u suprotnom ćete više isušiti kožu na licu nego ju hidratizirati.
Portal Red and Honey piše da kokosovo ulje nije kvalitetan ovlaživač („moisturizer“) jer ga koža vrlo brzo upije, stoga neće pomoći ljudima koji imaju prirodno suhu kožu.


S ovom se teorijom slaže i dermatolog dr. Paul Dean, tvorac „Skin Resourcea“.


„Kokosovo ulje zbog svojih komedogenih sastojaka predstavlja potencijalni problem za osjetljivu ili oštećenu kožu. Ne može prodrijeti u pore i zapravo može gušiti vašu kožu i začepiti ih, jer se nalazi na samom površinskom sloju kože“.  


Komedoni se na koži odnose na prištiće, akne, mitesere i druge osipe, a mogu ih izazvati i određeni kozmetički preparati koji uzrokuju začepljenost pora.


Kokosovo ulje se osim navedenog, spominje i kao odličan tretman za uklanjanje upravo akni i prištića.


„Kokosovo ulje može biti korisno prilikom liječenja akni na koži jer ima visoku razinu kiseline koja zaglađuje lice. Sadrži i kiselinu za koju se smatra da je odlična u borbi protiv mikroba, stoga može smanjiti količinu bakterija koje uzrokuju akne, kao i upalu“, kaže dr. Zeichner za Cosmopolitan.


Unatoč tome, mnogi ljudi s problematičnom ili masnom kožom, ne preporučuju kokosovo ulje jer je previše teško za kožu.


„Svatko je drugačiji. Ako preferirate prirodno ulje za lice, možete probati ono od kokosa, ali ako vam se akne nastave širiti, onda je ono previše teško za vašu košu“, objašnjava Zeichner.


Kozmetologinja Berernice Rothenberg (New York) se djelomično slaže s ovom teorijom. “Istina je da kokosovo ulje smiruje kožu, ali nije dobra ideja nanositi ga na oštećenu kožu. Može začepiti pore i dovesti do kožnih iritacija, što će stanje učiniti još gorim”, objasnila je za Skin Resource. 


Kokosovo ulje može pomoći kao odstranjivač šminke, iako će ostaviti tragove iste nakon korištenja. Odgovarat će i kao odličan završetak prilikom čišćenja lica, dajući vašoj koži onaj posljednji sjaj prije spavanja. 


Kao tretman protiv akni nije savršen jer će jednoj vrsti kože odgovarati, dok će nekome zbog njega prištići i akne nastaviti izbijati. Dr. Dean zaključuje da “ako baš želite nanositi kokosovo ulje na kožu, radije birate kozmetičke proizvode koji to ulje sadrže kao sastojak” . Prema zaključku, čini se da će kokosovo ulje više pomoći vašoj koži kao sporedni, a ne kao glavni sastojak prilikom čišćenja i njege lica.