Brojne dobrobiti

Jagode štite vaše srce i poboljšavaju rad mozga. Donosimo 11 zdravstvenih prednosti

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: Unsplash

Jagode su prepune antioksidanasa koji smanjuju rizik od ateroskleroze i štite srce od kolesterola. Prema jednoj studiji, žene koje konzumiraju tri obroka jagoda ili borovnica tjedno imaju manji rizik od srčanog udara. Jagode također smanjuju oksidativni stres i upalu.Crvene i sočne jagode zasigurno su mnogima omiljena ljetna poslastica. Bogate su antioksidansima i biljnim spojevima koji doprinose vašem zdravlju. Jagoda je voće koje pripada porodici ruža. Ostali plodovi koji pripadaju ovoj porodici su jabuke, breskve, marelice, kruške, bademi, kupine, maline, šljive i trešnje.


Donosimo 11 zdravstvenih prednosti jagoda:


Štite srce


Jagode su prepune antioksidanasa koji smanjuju rizik od ateroskleroze i štite srce od kolesterola. Prema jednoj studiji, žene koje konzumiraju tri obroka jagoda ili borovnica tjedno imaju manji rizik od srčanog udara. Jagode također smanjuju oksidativni stres i upalu.


Reguliraju krvni tlak
Visok sadržaj kalija u jagodama može pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka. Osobe s niskom razinom kalija imaju povećan rizik od povišenog krvnog tlaka, moždanog udara i bubrežnih kamenaca.


Reguliraju šećer u krvi


Jagode su dobar izvor vlakana, što pomaže stabiliziranju razine šećera u krvi. Ovo voće je također hrana s niskim glikemijskim indeksom, što ga čini najboljim izborom za dijabetičare.  


Pomažu pri mršavljenju


 Kako su jagode dobar izvor dijetalnih vlakana; oni pružaju osjećaj punine nakon konzumacije, koji smanjuje apetit i tjelesne masti, a sve to pridonosi gubitku težine. To može biti osobito korisno za ljude koji su pretili ili imaju prekomjernu težinu.


Poboljšavaju imunitet


Jagode su bogate vitaminom C, antioksidansom topljivim u vodi koji jača imunološki sustav.


Sprječavaju zatvor


Jagode su napunjene vodom i vlaknima koje održavaju tijelo hidratiziranim i potiču redovito pražnjenje crijeva.


Poboljšavaju rad mozga


Jagode su bogate flavonoidima, osobito antocijaninima, za koje je poznato da pomažu u poboljšanju rada mozga.


Pomažu očuvati oči zdravima


Prisutnost vitamina A, vitamina E, vitamina C i cinka u jagodama može spriječiti sve vrste problema s očima, uključujući suhe oči i makularnu degeneraciju.


Sprječavaju artritis


Jagode sprječavaju simptome artritisa kao što su nakupljanje toksičnih tvari i kiselina u tijelu i sušenje tekućina za podmazivanje zglobova. Preporučuje se konzumacija jagoda jednom tjedno za smanjenje simptoma artritisa i gihta.


Pomažu kod izbjeljivanja zubi


Jagode sadrže enzim zvan jabučna kiselina koji pomaže u uklanjanju mrlja na zubima. Pokušajte zgnječiti jagode i trljati ih na zube uz pomoć četkice za zube.


Poboljšavaju zdravlje kože i kose


Proizvodi na bazi jagoda djeluju kao preventivno sredstvo za prevenciju kožnih bolesti uzrokovanih UV zrakama. Prisutnost vitamina C u jagodama pomaže u apsorpciji željeza i potiče rast kose.


Izvor