Nije baš zdravo?

Iznenađujući rezultati novog istraživanja: Vegetarijanci su skloniji moždanim udarima?

Šarlota Brnčić

Foto iStock

Foto iStockNajnovije englesko istraživanje, objavljeno u British Medical Journalu, odbacuje sve prednosti vegetarijanske prehrane. Prema mišljenju znanstvenika, ova vrsta prehrane nije toliko zdrava koliko se to vjeruje, a može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema. Iz komparativne analize ispitanika vegetarijanaca, vegana i ljudi koji su slijedili tradicionalnu prehranu, pokazalo se da vegetarijanci imaju veći rizik od obolijevanja od moždanog udara, a manji od srčanih bolesti.


Istraživanje iz Oxforda kaže nam da vegetarijanska prehrana, čak i ako ima značajan zaštitni učinak protiv koronarnih bolesti, izaziva štetan učinak kada je u pitanju opasnost od moždanog udara. Radi se o 20 posto većem riziku od moždanog udara, tvrde istraživači, te kažu da je nekoliko faktora koji dovode do većeg rizika od moždanog udara među vegetarijancima.


Vegetarijanci imaju veći dnevni unos voća, povrća, mahunarki i orašastih plodova, kao i manji unos natrija. Oni koji jedu meso i ribu, s druge strane, imaju visok unos prvoklasnih životinjskih proteina i vitamina B12. Manjak potonjeg u vegetarijanskoj prehrani može biti problem jer vitamina B12 nema u biljnoj hrani. Međutim, ne postoje dokazi da nizak unos ovog vitamina igra ulogu u povećanju rizika od moždanog udara. Nadalje, svi nutricionisti tvrde da bismo trebali smanjiti unos ultraobrađene hrane, jer je štetna za zdravlje, a velik dio hrane koja se prodaje za vegetarijance je ove vrste.
Razlozi koji mogu odrediti povećani rizik od moždanog udara među vegetarijancima su mnogobrojni, a ovo istraživanje, čak i ako je valjano, ne izvodi opsežne zaključke. Istraživanje se, naime, temelji samo na rezultatima uzorka ispitanika i u svakom slučaju veći rizik od moždanog udara skroman je u usporedbi s onima koji slijede tradicionalnu prehranu. Može se slijediti vegetarijanska prehrana pod uvjetom da jamči sve hranjive tvari koje naše tijelo treba. Prehrana koja se temelji na biljnoj hrani, ali uravnotežena, zahvaljujući prisutnosti jaja i mliječnih proizvoda za životinjske bjelančevine, te mahunarke, soju i derivate za biljne bjelančevine.


Vegetarijanska prehrana može se uravnotežiti tako da uključuje sve mikronutrijente, poput vitamina, mineralnih soli i antioksidanata, koji su vrlo važni za rad svih organa.


U svakom slučaju, odlučite li se za vegetarijansku prehranu, važno je pravilno postaviti prehranu kako biste izbjegli prehrambene nedostatke koji dugoročno mogu nanijeti ozbiljnu štetu zdravlju. Stoga se savjetuje izbjegavati samostalne programe, te kontaktirati kvalificirane i kompetentne ljude koji vam mogu pomoći.