Stara tradicija

I to je moguće: Želite li izgubiti kilograme bez dijete, dovoljno je da poslušate Japance

P. N.

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Japanska metoda kao efikasan način za vraćanje ravnoteže.Prošlo je više od mjesec dana od donošenja onih novogodišnjih odluka koje započinju s “gubitkom kilograma”, “dijetom” i “skidanjem masnih naslaga”. Nakon što ste jedva izdržali prve tjedne, putem pokoji put posustali i opet se vratili na početak (a to je prošlo uz mnogo grižnje savjesti), stigli ste do ruba odustajanja.


A što bi se dogodilo kada bismo vam rekli da možete izgubiti kilograme i još k tome održati idealnu težinu bez dijete? Čini se kao nemoguća misija? Rješenje leži u staroj japanskoj tradiciji Hara Hachi Bu koju prenosi Fit For Fun. 


Metoda koje se drže i najstariji stanovnici Zemlje


Možda sami naziv zvuči komplicirano, no zapravo je u pitanju veoma jednostavna metoda jedenja koja postaje sve popularnija i izvan Japana. Ova metoda, temeljena na konfucijskoj mudrosti da je potrebno stati s jedenjem u trenutku kada osjetimo da nam je želudac pun 80 posto, zapravo propagira djelomično suzdržavanje od hrane.
Zanimljiva je činjenica da se stanovnici japanskog otoka Okinawa generacijama pridržavaju ove metode, a statistički gledano se ubrajaju među najstarije stanovnike Zemlje. Uz to održavaju svoju vitku i zdravu liniju čak i kad duboko zagaze u stariju dob.


Hara Hachi Bu naravno nije prvotno nastao kao metoda mršavljenja. Za vrijeme njegovog nastajanja vladala je nestašica hrane i često se vodila borba za život. Vrijeme je prošlo, nestašica hrane u Japanu više nije problem, no pojedini stanovnici i dalje se pridržavaju ove metode uz pomoć koje održavaju vitku liniju i zdravlje tijekom cijelog svog života.


Pogotovo u današnje vrijeme u kojem se veliki broj ljudi bori s viškom kilograma, a s time i s raznim zdravstvenim problemima, ova japanska metoda se čini kao efikasan način za vraćanje ravnoteže. 


Dopuštene su sve vrste namirnica


Prednost ove metode ne leži samo u tome što sa smanjenim unosom hrane automatski gubimo kilograme, nego uz pomoć nje počinjemo bolje osluškivati svoje tijelo. Zbog prekomjernog unosa kalorija izgubili smo doticaj s vlastitim tijelom te teško prepoznajemo kada smo zapravo gladni, a kada jedemo samo iz dosade.


Jedemo kada nismo gladni, gubimo stvarni osjećaj gladi i tako se, nažalost, vrtimo u krug. Uz pomoć Hara Hachi Bu metode s vremenom počinjemo osluškivati što nam tijelo poručuje i jedemo kada smo uistinu gladni.


Također, ako ne jedemo do granice izdržljivosti, ne osjećamo više umor nakon samog objeda. Kako u pitanju nije dijeta, sve vrste namirnica su dopuštene. U početku je teže provoditi ovu metodu jer smo izgubili doticaj sa svojim tijelom.


Prije svega je potrebno svjesno jesti, a to znači da se hrana ne konzumira usputno i brzo, uz gledanje serije ili surfanje internetom. Trebamo biti svjesni svakog zalogaja, uživati u hrani i stati kada osjetimo prve znakove sitosti.


S vremenom ćemo lakše dešifrirati signale našeg tijela, a to znači da ćemo početi gubiti kilograme i održavati liniju, što će prije svega pozitivno utjecati na naše zdravlje. Ova metoda možda nema trenutni učinak, niti se kilogrami tope u par tjedana, no definitivno je zdraviji način koji ima dugoročni učinak.


Za par mjeseci ćete sretno reći “Domo arigato!”.