Fjaka

Hvata vas “fjaka” usred posla? Stručnjaci objašnjavaju kako ju pobijediti

P. N.

Photo/Pixabay

Photo/Pixabay

Kod ljudi koji rade u smjenama, nerijetko se javlja osjećaj umora i pospanosti. Kod najčešćeg radnog vremena u svijetu, onog od 9 ujutro do pet popodne, oko 14:30  nastupa umor. Stoga su mnoge države uvele potrebu za dnevnim odmorom, a u Kini je isti zajamčen ustavom. Ako nemate sreću da vas štiti ustav na radnom mjestu, posegnete za šalicom kave i nastavljate s poslom. 


Idealan način za pobijediti ovakvu vrstu umora, je 30 minuta sna. No, naravno da si malo tko može priuštiti spavanje usred radnog vremena. Stoga stručnjaci donose nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da izbacite “fjaku” iz radnog vremena.  


Pravilno spavanje


2013. godine, jedna je američka studija došla do rezultata da manje od 40% Amerikanaca spava manje od sedam sati. Potrebno je regulirati spavanje na način da u otprilike isto vrijeme idete u krevet i budite se. Ako odspavate minimalno sedam sati, manja je mogućnost da vas usred jutarnje smjene uhvati potreba za drijemanjem, objašnjava Insider. 


Šetanje
Ništa neće pomoći cirkulaciji krvi poput kardio vježbe. Ako veći dio smjene na poslu provodite sjedeći, to će imati vrlo loš utjecaj na vaše tijelo. Pokušajte u radno vrijeme unijeti nekoliko minuta hodanja. Bilo da idete do toaleta ili do uređaja za fokopiranje, najvažnije da se svakih nekoliko sati na poslu, prošetate. 


Zdrave grickalice


Kad vas umora hvata nakon marende ili ručka, to može biti rezultat reaktivne hipoglikemije. Nakon obroka se smanjuje razina šećera u krvi što vas dovodi do osjećaja umora, slabosti pa čak i vrtoglavice. Da biste ovo izbjegli, konzumirajte ručak balansiranih namirnica i visoko proteinskih međuobroka. Grickajte lješnjake, orahe ili uvrstite u ručak tvrdo kuhana jaja, prenosi Insider. 


Voda


Voda se ne pije samo nakon treninga ili kad vam je užasno vruće. Vodu je potrebno konzumirati tijekom čitavog dana, čak i kada ne osjećate žeđ. Umjesto da popijete već drugu ili treću kavu u danu, posegnite za čašom vode. Istraživanja dokazuju da čak i mala dehidracija smanjuje osobne mogućnosti i produktivnost.