Kemijski glasnici

Hormoni sreće temelj su za dobar život: Imamo par savjeta za bolje raspoloženje

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Hormon dobrog raspoloženja serotonin povećat ćemo, primjerice, konzumacijom hrane bogate vitaminima B skupine, dopamin slušanjem glazbe, a estrogen kretanjem i fizičkom aktivnošćuSreća, u stvari, ne dolazi iz srca ili glave, već iz biokemijskih procesa povezanih s neurotransmiterima koji su prisutni u mozgu, a koji su nužni za dobrobit našeg organizma. Najpoznatiji od hormona sreće zasigurno je serotonin, no pored njega postoje i estrogen, dopamin i oksitocin, a svi su povezani s receptorima koji se nalaze na površini mozga i stoga reguliraju bol, radost i raspoloženje. Hormoni sreće temelj su za dobar život.


Kroz hormone sreće moguće je intervenirati i utjecati na razne »frontove«, kao što su težina, raspoloženje, seksualna želja, poremećaji prije menstruacije, te na promjene raspoloženja kod adolescenata. Hormoni, kemijski glasnici, uistinu su temelj u svakoj fazi postojanja.


No, naravno da bez obzira na razinu i količinu hormona, možemo imati prirodnu sklonost k melankoliji ili entuzijazmu, ali je istina i da donošenjem određenih životnih odluka i kroz svakodnevne radnje možemo utjecati na osjećaj blagostanja i spokojstva. Ponekad je potrebno vrlo malo za stimuliranje hormona sreće, a dovoljne su male geste. Saznajte kako povećati hormone sreće!


1. Serotonin: hormon dobrog raspoloženja
Ima ključnu ulogu u regulaciji nekih važnih funkcija, kao što su raspoloženje, san, pamćenje, učenje i apetit. Posebice osjećaj gladi i sitosti, te ljubavi. Ako je razina serotonina adekvatna, raspoloženje je dobro, jedete dobro i mirno spavate. Serotonin pomaže da se dobro odmorite jer potiče sintezu melatonina koji regulira ritam sna.


Kako povećati serotonin? Uzimanjem »ispravnih« namirnica kao što su tamna čokolada, mlijeko i med (posebno prije spavanja), salate, jaja, svježih sireva, bijelog mesa, mahunarki, orašastih plodova, cjelovitih žitarica, banane i ananasa, te sve hrane bogate vitaminima B skupine.


Triptofan, esencijalna kiselina, važan je za održavanje razine serotonina na visokoj razini. Posebice ga sadrže žitarice, mahunarke i zeleno lisnato povrće. Fizička aktivnost je također važna jer aktivira hormone i pruža nam osjećaj općeg blagostanja.


2. Dopamin: hormon užitka


Dopamin je neurotransmiter uključen u mnoge moždane funkcije, posebno u područjima mozga koja kontroliraju emocije, motivaciju, misao i osjećaj užitka. Mehanizam je jednostavan: ako jedete hranu koju volite, dopamin to signalizira mozgu i potiče ga da ponovi mehanizam koji je izvor zadovoljstva. Kad je razina dopamina niska, čovjek može pasti u tugu ili depresiju.


Kako povećati dopamin? Konzumiranjem namirnica kao što su avokado, banane, bademi, sjemenke sezama i bundeve, mliječni proizvodi, meso (posebno piletina) i grah. Povećajte ugodne i(li) nagrađujuće aktivnosti. Slušanje glazbe je posebno učinkovito. Budite fizički aktivni. Postavite sebi ciljeve, čak i ako se radi o malim stvarima, za uključivanje centara za zadovoljstvo kada ih dostignete.3. Oksitocin: hormon nježnosti i spokoja


Proizvodi ga hipotalamus i utječe na emocionalne veze, na osjećaj povjerenja, ali i na tjeskobu. Ako je razina oksitocina odgovarajuća, tjeskoba se bolje kontrolira.


Kako povećati oksitocin? Provodite vrijeme s ljudima koje volite i budite ljubazni prema drugima. Pokušajte upravljati stresom. Povećajte fizički kontakt, posebice poljupce, zagrljaje i milovanja. Pokušajte biti empatičiniji, drugim riječima slušajte druge i ako je to potrebno, utješite ih riječima.


4. Estrogen: spolni hormon


Ženski je hormon (prisutan u malim količinama i kod muškaraca) koji utječe na raspoloženje, osobito prije i nakon menstrualnog ciklusa. Može se reći da je usko povezan sa ženskom srećom, njenim raspoloženjem i životnim odlukama.


Estrogen djeluje ne samo na raspoloženje, već i na seksualnost i fizički izgled, doprinoseći ljepoti kože i kose. Kad počne opadati, prije i nakon menopauze, mogu se javiti promjene raspoloženja i tuga: estrogen i progesteron u stvari gotovo dosežu nulu, dok se proizvodnja adrenalina i kortizola povećava, što su hormoni stresa.


Kako povećati estrogen? Puno se krećite i budite fizički što aktivniji, a izbjegavajte sjedilački način života bez mentalne stimulacije. Na taj način možete održavati visoku razinu endorfina, neurotransmitera s analgetskim i uzbuđujućim djelovanjem i zaustaviti štetne učinke hormonskog pada.