Izvor bolesti

Grinje iz jastuka mogu uzrokovati simptome slične gripi. Obavezno mijenjajte jastuk svake dvije godine

Šarlota Brnčić

Ako je vaš jastuk star dvije godine, 10 posto njegove težine su grinje i stanice odumrle kožeJastuk je potrebno mijenjati svake dvije godine kako bi se izbjegle različite alergijske reakcije kao što su curenje nosa, kašalj, peckanje i suzenje očiju. Ako je vaš jastuk star dvije godine, 10 posto njegove težine su grinje i stanice odumrle kože. Istraživanja su pokazala kako enzim pronađen u izmetu grinja može uzrokovati simptome slične gripi.


Rješavanju problema može pomoći redovito usisavanje, a jastuk se, kažu stručnjaci, može staviti i u zamrzivač radi ubijanja grinja. Također, treba izbjegavati sušenje odjeće na radijatorima zbog povećanja vlažnosti zraka, što pogoduje grinjama. Alergija na izmet stotine mikroskopski malih grinja koje žive u jastuku manifestira se curenjem nosa. Simptomi su, također, kašalj ili svrab i suzenje očiju. Poznato je da se i milijuni stanica odumrle kože svakodnevno akumuliraju u krevetima.


Doktorica Lisa Ackerley iz »Hygiene Doctor» rekla je da same grinje ne prenose bolest, već da je to enzim u njihovom izmetu na koji su neki ljudi alergični.
»Ukoliko osoba ima astmu, stvar se pogoršava. Možete stalno imati problem sa curenjem nosa, peckanjem očiju, suzenjem očiju i kašljem. Iako su simptomi neugodni, grinje ne mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme«, ističe Ackerley. Preporučila je da se ujutro ne namješta krevet jer grinje vole toplinu, pa ako se posteljina ostavi otvorena to stvara neprijateljsku, hladnu atmosferu za grinje.


Također, preporuka je pranje jastuka i sušenje u sušilicama jer ta vrelina ubija grinje. »Ponekad, stavite jastuke u frižider jer hladnoća isto ubija grinje i izbjegavajte sušenje odjeće na radijatorima jer vlaga čini vašu kuću privlačnom za grinje« navodi stručnjakinja.