Ispravno skladištenje

Gdje je bolje čuvati voće i povrće – u hladnjaku ili u košari?

Šarlota Brnčić

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Najosjetljivije povrće na hladnoću su patlidžani. Jabuke proizvode plin etilen zbog čega će voće smješteno u blizini jabuka brže sagnjitiVećinu takozvanog južnog voća ne bi trebalo čuvati u hladnjaku, tvrdi Dietlind Hanrieder, profesorica prehrambenih znanosti na njemačkom Sveučilištu Anhalt. Jabuke proizvode plin etilen zbog čega će voće smješteno u blizini jabuka brže sagnjiti.


Takav plin proizvode i rajčice koje u hladnjaku brže gube aromu. Avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive, svi proizvode etilen. Najosjetljivije povrće na hladnoću su patlidžani. I dok se s rajčicama možda odlično slažu u tavi, njihova osjetljivost na etilen ukazuje da ih treba čuvati podalje od rajčica.


Ako ih se ispravno pohrani, na temperaturama od 10 do 13 stupnjeva, patlidžani mogu ostati svježi maksimalno deset dana. Grah i cvjetača, primjerice, mnogo su osjetljiviji i potrebno ih je brzo potrošiti. Crveni grah ne bi trebalo čuvati dulje od tri dana na hladnom i suhom mjestu. Cvjetaču još i kraće, dan ili dva. Ako se pojave crne mrlje, to su plijesni i cvjetača više nije za jelo.
Takva plijesan čak može sadržavati i otrovne, kancerogene sastojke. Ne pomaže niti ako se mrlje odrežu jer pokraj njih ima i onih oku nevidljivih. Mrkve mogu biti u hladnjaku, ali ih treba ukloniti iz ambalaže u kakvu se pakiraju u prodavaonicama. Mrkve na hrpi mogu u hladnjaku potrajati tjedan dana, ali one oprane, očišćene i pohranjene pojedinačno bit će dobre i četiri tjedna.