Higijena

Evo zašto biste trebali izuvati cipele prije ulaska u kuću

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: Unsplash

Potplati cipela puni su raznih štetnih bakterija koje se mogu multiplicirati na podovima i tepisima. Samo doticanje zagađene površine može nas zaraziti prilično neugodnim trbušnim virusomSkupina istraživača je testirala oko 2500 uzoraka s cipela, a ono što su saznali možda vas uvjeri da više s njima ne ulazite u kuću.


Običaj ne izuvanja cipela pri ulasku u tuđu kuću se zna smatrati znakom nepristojnosti. Znanstvenici sa sveučilišta Houston su, međutim, uvjereni da je problematika puno kompliciranija od nedostatka poštovanja prema domaćinu. Prema njihovom dvogodišnjem istraživanju, takva praksa povećava rizik od dijareje.


Oko 26% uzoraka pokazalo se pozitivnima na razne viruse i bakterije, prenosi Geek.hr.
Potplati cipela puni su raznih štetnih bakterija koje se mogu multiplicirati na podovima i tepisima. Samo doticanje zagađene površine može nas zaraziti prilično neugodnim trbušnim virusom.


Na cipelama se nalazi trostruko veći broj bakterija od onog koji inače nalazimo u kupaonicama i na kuhinjskim površinama.


Ovo istraživanje se nadovezuje na jednu raniju studiju sa sveučilišta Arizona. Tada su na cipelama pronašli 421 tisuću različitih oblika bakterija.


Koliformi, kojih ima i u ljudskom izmetu, nađeni su na 96 posto potplata cipela. Različite kemikalije koje se koriste za uzgoj biljaka ili toksini kojima tretiramo travnjake isto tako nalaze put u naše domova. Činjenica je da dolazimo u kontakt s mnogo više bakterija nego što to shvaćamo, pogotovo dok hodamo po različitim površinama.