Britansko istraživanje

E-cigarete 95 posto manje štetne od duhana

Hina

Reuters

Reuters

Većina kemikalija koje uzrokuju bolesti povezane s pušenjem nije prisutna u e-cigaretama, a trenutno se procjenjuje da su e-cigarete oko 95 posto manje štetne za zdravlje od duhana, navodi se u studiji. Pasivno pušenje kod e-cigareta je također znatno manje štetnoLONDON Elektroničke cigarete su oko 95 posto manje štetne od duhana i trebalo bi ih promovirati kao sredstvo koje bi pušačima moglo pomoći da prestanu pušiti, navodi se u studiji koju je u srijedu objavilo britansko ministarstvo zdravstva.


E-cigarete sve su popularnije diljem svijeta, ali zdravstvene institucije dosad ih baš i nisu pretjerano zagovarale kao sigurniju alternativu duhanu, a vlade od Kalifornije do Indije pokušale su regulirati njihovo korištenje zbog navodne štetnosti.


»E-cigarete nisu potpuno bezopasne, ali u usporedbi s pušenjem, dokazi pokazuju da one nose samo djelić rizika«, rekao je Kevin Fenton iz agencije Public Health England koja je provela istraživanje.
Većina kemikalija koje uzrokuju bolesti povezane s pušenjem nije prisutna u e-cigaretama, a trenutno se procjenjuje da su e-cigarete oko 95 posto manje štetne za zdravlje od duhana, navodi se u studiji. Pasivno pušenje kod e-cigareta je također znatno manje štetno.


Rezultati ove britanske studije u suprotnosti su s izvješćem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2014. u kojemu se poziva na reguliranje upotrebe e-cigareta i zabranu njihova korištenja u zatvorenom prostoru, a također i sa studijom koju je provelo Sveučilište Južne Kalifornije.


Studija agencije Public Health England tvrdi da bi elektroničke cigarete mogle biti jeftin način za prestanak pušenja u siromašnijim dijelovima zemlje gdje i dalje veliki dio stanovništva puši konvencionalne cigarete.


Gotovo svi od 2,6 milijuna odraslih korisnika e-cigareta u Velikoj Britaniji su bivši pušači koji su prešli na e-cigarete kako bi prestali pušiti, navodi se u studiji.