HIV

Dvoje ljudi zaraženo HIV-om tijekom tretmana za lice: „Moguće je da su zaražene putem igle“

Portal Novilist.hr

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Radi se o aktualnom facijalnom ("vampir") tretmanu kojeg promoviraju mnoge zvijezde. Tretman se razvija tako da se iz pacijenta uzima određena doza krvi. Ta se krv stavlja u centrifugalnu mašinu koja izvlači krvnu plazmu i trombocite, koji se zatim injekcijom stavljaju u kožu lica.Portal News navodi da je „vampirskim“ tretmanima (“vampire facial”) porasla popularnost nakon što je Kim Kardashian 2013. godine objavila na svom Instagram profilu da je upravo bila na jednom takvom.


Kozmetičari kažu da je krv bogata trombocitima pogodna za ravnanje bora zbog visokog udjela proteina. Tvrde i da ima visoku razinu kolagena koji pomaže da koža bude čvrsta, čime ista dobiva mladenački izgled.


Tretman se razvija tako da se iz pacijenta uzima određena doza krvi. Ta se krv stavlja u centrifugalnu mašinu koja izvlači krvnu plazmu i trombocite, koji se zatim injekcijom stavljaju u kožu lica.
Kozmetički zahvat u „luksuznom spa centru“ u Albuquerqueu, za dvoje je klijenata imao strašnu posljedicu.Dvije su klijentice tijekom tretmana zaražene HIV-om, a službenici u Novom Meksiku kažu da „postoji mogućnost da su se zarazile putem igli koje su korištene tijekom zahvata“.


Klijentice su zaražene u periodu od svibnja do rujna prošle godine, a sada postoji opravdani strah da one nisu jedine zaražene ovim potencijalno smrtonosnim virusom.


Kathy Kunkel (glasnogovornica Zdravstvenog odjela za Novi Meksiko) kaže da je klinika pod istragom.


„Više od sto pacijenata je već testirano. Naš odjel čini sve da osigura testiranje i savjetovanja za pojedince koji su prošli ovakva tretman u klinici. Testiranje je važno za sve, jer postoje efektivni tretmani za liječenje HIV-a i mnogih infekcija“, prenosi News.


Spa je prošlog rujna zatvoren zbog zabrinutosti o tome kako održavaju igle i imaju li uopće licencu za spomenutu proceduru.