Važni savjeti

Dr. Vlasta Brozičević: Ozljede nakon skijanja treba odmah zbrinuti

Prim. Vlasta Brozičević, dr.med., spec.fizikalne medicine i rehabilitacije, reumatologije, Poliklinika TERME Selce

Brza dijagnoza i fizikalna terapija ozljede može biti od presudne važnosti za vraćanje funkcije mišića ili zgloba i okolnih strukturaViše od 43 posto ozljeda kod skijaša su ozljede koljena. Pravovremena i efikasna dijagnoza i fizikalna terapija ozljede, može biti od presudne važnosti u kasnijoj rehabilitaciji i funkcionalnosti mišića.


Na 1000 skijaša dnevno se dogodi od 10 do 100 nesreća, a ozljede se pritom događaju svima i vrhunskim sportašima i rekreativcima.* nemogućnost oslanjanja na nogu
* jaka otečenost koljena, jaka bol na pritisak


* ograničena pokretljivost ili gubitak pokretljivosti zgloba, od blagog do jačeg stupnja nestabilnosti te različitog stupnja ograničene pokretljivosti koljena i moguće „blokade“Skijanje uključuje razne pokrete: penjanje uzbrdo, brzo hodanje, kretanje, doskok, padanje i dizanje, a sve to odvija se uz vrlo niske temperature, vjetar, visoku nadmorsku visinu i razrijeđeni zrak. Stoga je važno skijaša naučiti kako da se pripremi za skijanje i kontrolira pripremljenost tijela na uvjete koji ga očekuju tijekom skijanja. Primarna je kardiovaskularna pripremljenost uz razvijanje motoričke sposobnosti, kao što su koordinacija, fleksibilnost, snaga i izdržljivost.


Najčešće ozljede koljena


Prepoznajte ozbiljnost skijaške ozljede, pa onda i potrebnu terapiju. Bez sumnje, ozljede koljena najčešća su vrsta povrede kod skijaša. Uz njih, najčešće ozljede na skijanju su ”skijaški palac”, te lomovi uslijed padova i natučenost ramena.


Tipičan simptom najčešće ozljede koljena a to je ozljeda medijalnog kolateralnog ligamenta je blaža bol s unutrašnje strane koljena, koja se povećava prilikom oslanjanja na nogu.


Foto: Terme Selce


Foto: Terme SelceOzljeda prednjeg križnog ligamenta ima različite simptome i može biti različitog stupnja. Najčešće se događa početnicima u skijanju, kada nakon pada pokušaju ponovno postaviti ravnotežu. Povrede ligamenata moguće su u rasponu od istegnuća, gdje nema nestabilnosti zgloba, pa do potpune rupture ligamenta. Znak da je došlo do ozbiljne ozljede prednjeg križnog ligamenta i krvarenja u koljenu, jako je oticanje zgloba koljena.Poliklinika Terme Selce može osigurati sigurnu, brzu i učinkovitu rehabilitaciju, čiji rezultati su vidljivi već nakon 6 dana. Među prvima su primijenili novi protokol u fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji i time omogućili uspješne povratke vrhunskih sportaša sportskoj aktivnosti, kao i ostalih pacijenata i klijenata. Dulje od desetljeća stručni tim Terme Selce surađuje s vodećim svjetskim kirurzima u rekonstruktivnoj ortopediji i traumatologiji transplantacije hrskavice koljena i u brojnim različitim postoperacijskim stanjima.Ozljeda meniskusa manje je zastupljena kod skijaša, glavni simptom je bol, otečenost različitog stupnja, a u krajnjem slučaju i blokada koljena, odnosno nemogućnost potpunog ispružanja koljena. 


Dobra priprema najbolja prevencija


Važan dio prevencije, kako ne bi došlo do još težih ozljeda, uključuje specijalistički pregled fizijatra, ultrazvučnu dijagnostiku lokomotornog sustava i pravovremeno liječenje ozljeda, koje je potrebno sanirati ciljanom terapijom. Preporučujemo provesti izokinetičko testiranje snage, rada i izdržljivosti mišića nogu i kralježnice te testiranje propriocepcije i koordinacije.


Ako ste se sa skijanja ove godine vratili povrijeđeni, uz pravodobnu specijalističku obradu, kako bi spriječili pogoršanja i slijedeće godine uz bolju pripremu ponovno bezbrižno skijali, preporučujemo vam naše programe prevencije i fizikalne terapije.