Zdravlje zubiju

Donosimo neke zanimljive činjenice o dječjim zubima koje mora znati svaki roditelj

Šarlota Brnčić

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Nakon formiranja i sazrijevanja korijena u zubu, proces se preokreće, pri čemu korijen zuba nestaje, a zub ispada i oslobađa prostor za trajni zubSvi smo u djetinjstvu doživjeli ispadanje mliječnih zuba i rast onih trajnih pa znamo i razumijemo procese koji se događaju u tom razdoblju. Vjerojatno vas ništa ne može iznenaditi, ali postoje neke zanimljive činjenice o kojima malo ljudi razmišlja. Primjerice, da korijene imaju i trajni i mliječni zubi.


Postoji zabluda da mliječni zubi nemaju korijene, a u stvari je to samo djelomično točno. Prilikom izbijanja zuba, bebin zub zapravo nema korijen. U području vrata nalazi se tzv. zona rasta kroz koju se formira korijen. Nakon formiranja i konačnog sazrijevanja korijena u zubu, proces se počinje preokretati, pri čemu korijen zuba nestaje, a zub na kraju ispada, oslobađajući prostor za trajni zub. Događa se i da mliječni zubi ne ispadnu. Naime, ponekad se događa da nema klice ispod mliječnog zuba i da jednostavno nema ničega što bi ga zamijenilo. Tada nema metamorfoze i zub jednostavno ostaje na svom mjestu. Ponekad dijete tijekom igre može slučajno progutati zub, a vrlo često roditelji u takvoj situaciji počinju paničariti, iako razloga za paniku nema. Činjenica je da prirodni zub ima glatke rubove koji ne mogu oštetiti sluznicu, a zub će putem probave napustiti tijelo.Prilikom izbijanja bebin zub zapravo nema korijen. U području vrata nalazi se tzv. zona rasta, kroz koju se formira korijen

Kada je riječ o vađenju mliječnih zuba, dvije najčešće metode su: vađenje zuba pomoću konca ili vađenje golim rukama. No, ove metode nisu uvijek sigurne i mogu imati negativne posljedice. Ako mliječni zub nije dovoljno olabavljen i čvrsto je fiksiran u vilici, takvo uklanjanje može uzrokovati infekciju koja može izazvati ozbiljne posljedice. Upala zbog mesa tada zahtijeva antibakterijski tretman, pa je u takvim slučajevima bolje potražiti stručnu pomoć specijalista.