Nova studija

Dokazano: 30 minuta vježbe ujutro i bolje ćete donositi odluke do kraja dana

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: Unsplash

"Neprestano sjedenje treba izbjegavati kako bi se održala optimalna spoznaja preko dana"Prema novoj studiji istraživača sa Sveučilišta Western Australia, trideset minuta vježbe umjerenog intenziteta ujutro poboljšava kognitivne funkcije povezane s boljim donošenjem odluka do kraja dana.


“Previše sjedenja povezano je s poremećenom spoznajom, dok vježbanje može akutno poboljšati spoznaju”, navode autori.


U istraživanje su uključili 67 muškaraca i žena u dobi od 55 do 80 godina. Kliničko ispitivanje, provedeno u tri dijela, osmišljeno je kako bi se ispitali učinci jednog jutarnjeg vježbanja umjerenog intenziteta u trajanju od 30 minuta na traci za trčanje u kombinaciji sa specifičnim kognitivnim prednostima uzimanja jedne pauze u trajanju tri minute za hodanje svakih trideset minuta tijekom dana, piše Psychology Today.
Primarni cilj pokusa bio je procijeniti kognitivni učinak raznih “doza” vježbanja ujutro i tijekom neprekidnog razdoblja (6,5 sati) sjedenja ispred zaslon računala.


U ovom istraživanju, prvi autor Michael Wheeler iz instituta Baker Heart & Diabetes i njegovi kolege sa Sveučilišta Western Australia (UWA) otkrili su da jutarnja vježba umjerenog intenziteta u kombinaciji s pauzama za hodanje nakon svakih 30 minuta sjedenja tijekom 8-satnog radnog dana, bilo je pobjednička kombinacija za jačanje kratkotrajne radne memorije i donošenja odluka. Nasuprot tome, duga razdoblja neprekidnog sjedenja bila su povezana s nižim rezultatima na testovima.


“Neprestano sjedenje treba izbjegavati kako bi se održala optimalna spoznaja preko dana”, rekao je Wheeler. Ova nova studija pridonosi sve većem broju dokaza koji pokazuju da umjerena do snažna tjelesna aktivnost ima neuroprotektivne koristi i treba je poticati za održavanje zdravlja mozga tijekom cijelog životnog vijeka.


Kao što je već spomenuto, najnovije istraživanje također pokazuje da je uzimanje 3-minutne pauze za hodanje svakih 30 minuta tijekom 8-satnog radnog dana poboljšalo rad funkcije povezane s boljim donošenjem odluka.


Istraživači su koristili “Cogstate” kompjutorizirane testove kognitivne procjene koji su provedeni u četiri različita vremenska razdoblja tijekom dana kako bi se procijenila psihomotorna funkcija, pozornost, izvršna funkcija, vizualno učenje i radna memorija.


Zanimljivo, Wheeler je rekao da je njihova studija otkrila “da svi aspekti spoznaje ne reagiraju na isti način na određenu dozu vježbanja i da je moguće manipulirati obrascem aktivnosti tijekom dana kako bi se optimizirali specifični kognitivni ishodi.”


Wheeler i njegovi koautori sumirali su svoja otkrića u zaključku rada: “Jutarnja vježba umjerenog intenziteta poboljšava radnu memoriju ili izvršnu funkciju kod odraslih osoba, ovisno o tome je li naknadno sjedenje prekidano s hodanjem u trajanju tri minute.”


“Ova studija naglašava kako relativno jednostavne promjene u vašoj dnevnoj rutini mogu imati značajnu korist za vaše kognitivno zdravlje. Također otkriva da ćemo jednog dana moći obaviti određene vrste vježbi kako bismo poboljšali specifične kognitivne vještine kao što su pamćenje ili učenje”, zaključuju autori.