Konzultacije s liječnikom

Dodatna terapija za liječenje raka: Mnogi ih koriste, ali stručnjaci upozoravaju da mogu više naštetiti, nego pomoći

P. N.

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Cardoso je kao primjer izdvojila nekoliko biljaka čiji pripravci mogu kod pojedinih pacijenata utjecati na zgrušavanje krvi, a to su češnjak, ginko, ginseng, kineski androfagis,  glog, divlji kesten i kurkuma.Britanski The Telegraph prenosi molbu upućenu pacijentima da izbjegavaju biljne pripravke bez savjetovanja s liječnikom, u pokušaju liječenja raka koji se širi na kožu. Stručnjaci upozoravaju da se takve terapije mogu umiješati u kemoterapiju, hormonsku terapiju i odgoditi zarastanje.


Portugalska kirurginja i profesorica Maria Joao Cardoso održala je govor na konferenciji za napredni rak dojke u Lisabonu. Tvrdi da nema dovoljno dokaza o tome djeluje li uistinu biljna terapija ili biljne kreme. “Postoje li bilo kakve nedoumice kada je posrijedi njihova upotreba, bolje ih je ne uzimati”, smatra Cardoso.


“Liječnici bi trebali biti angažiraniji kada pacijentima postavljaju pitanja o tomu kakve dodatne pripravke uzimaju u sklopu terapije liječenja raka”, objašnjava Cardoso, inače glavna kirurginja u lisabonskom Centru za liječenje raka “Champalimaud” te dodaje da je vrlo važno da se pacijenti kojima se rak proširio i na kožu, prije uzimanja dodatne terapije konzultiraju s liječnikom.
Kod svake pete osobe koja boluje od raka dojke razviju se i rane na koži, što se kod drugih oblika raka događa rjeđe.


Cardoso je kao primjer izdvojila nekoliko biljaka čiji pripravci mogu kod pojedinih pacijenata utjecati na zgrušavanje krvi, a to su češnjak, ginko, ginseng, kineski androfagis,  glog, divlji kesten i kurkuma.


Kaže da ne iznenađuje što pacijenti i članovi njihovih obitelji traže i alternativne načine liječenja, no ističe da bi pri tome trebalo znati da “neki biljni pripravci čine više štete nego što koriste”. Cardoso je iskoristila priliku da podsjeti na glavni cilj medicine, a to je – ne čini štetu.


Onkolog doktor Larry Norton, kaže da internet omogućuje pristup neprovjerenim informacijama oboljelima od raka, o biljnoj medicini. “Pacijenti moraju prepoznati da nisu sve opcije jednake i još uvijek postoji vitalna uloga za stručnjake, što uključuje i osobni tim koji brine za pacijenta. Jedino obrazovani, kvalificirani i iskusni liječnici mogu pacijentu pružiti sve informacije i procjenu koja im je potrebna prilikom donošenja odluke o tome što je najbolje za njih”, poručuje Norton, a prenosi The Telegraph.