Smanjite stres

Deset savjeta uz koje ćete lakše zaspati: Jedan će vas posebno oduševiti

P. N.

FOTO/PxFuel

FOTO/PxFuel

Orgazam je pravi lijek za nesanicu jer smanjuje hormon stresa.Nervozni ležite u krevetu, a što više minuta prolazi bez željenog sna, počinjemo se vrtjeti, a nervoza samo sve više raste. Nakon dva sata ponovno zaključujete da se ni ovu noć nećete naspavati. Je li vam poznat scenarij? Često kada dođemo do granice izdržljivosti posegnemo za tabletom za spavanje. No, to nikad nije trajno rješenje. Donosimo korisne savjete koji će vam pomoći da već večeras lakše i brže utonete na san.


Izbjegavajte alkohol i kavu


Čašica vina prije spavanja nije nikom škodila, dapače ona ima moć uspavljivanja. Nažalost, čaša vina negativno utječe na samu kvalitetu sna. Kako biste prirodnije i lakše zaspali, navečer izbjegavajte bilo koju vrstu alkohola i, naravno, kavu, a zauzvrat možete popiti umirujuću šalicu čaja, savjetuje Jolie.


Ugodno okruženje


Potrudite se da prostor u kojem spavate bude uredan, da oko kreveta ne postoje nepotrebne stvari te počistite svo potencijalno smeće. Temperatura u prostoru gdje spavate ne smije biti previsoka, ali s druge strane pokrivač ne smije biti pretanak. Idealna temperatura iznosi 18 stupnjeva, a pokrivač prilagodite ovisno o godišnjem dobu. 


Topla kupka ili tuš prije spavanja
Prije odlaska u krevet priuštite si toplu kupku ili tuš, a pripazite da temperatura vode bude između 35 do 38 stupnjeva. Možete koristiti i opuštajuća eterična ulja, no nemojte se kupati ili tuširati dulje od 20 minuta.


Ulje lavande 


Opuštajući miris ulja lavande signalizira našem tijelu da je vrijeme za spavanje. Prije odlaska u krevet u obliku spreja nanesite ulje na jastuk i osjetite kako lagano tonete u san.


Seks prije spavanja


Orgazam je pravi lijek za nesanicu jer smanjuje hormon stresa, a posljedica toga jeste kraći period uspavljivanja i duži i opuštajući san.


Prestanite gledati na sat


Konstantno gledanje na sat prouzrokuje stres zbog kojeg se ne možemo opustiti, a to znači da san teže dolazi. Stoga kada odlučite spavati, mobitel ostavite sa strane.


Ispravan jastuk


Jastuk je od velike važnosti i često zna biti uzročnik neprospavanih noći i ukočenog vrata. Kakav jastuk odabrati, ovisi i o položaju u kojem spavate. Ako preferirate spavati na leđima, potreban vam je prosječan jastuk. Za one koji spavaju na trbuhu više će pasati ravniji jastuk. Nešto tvrđi jastuk rezerviran je za ljude koji spavaju na boku.


Napustite krevet


Ako ne možete zaspati, dignite se i napustite krevet. Zvuči pomalo čudno, no znanstvenici objašnjavaju kako je do najbolja odluka koju možete odnijeti jer u protivnom riskirate da vaša podsvijest krevet više ne doživljava kao mjesto za opuštanje i odmor.


U slučaju da san nikako ne dolazi, napustite krevet i preselite se u neku drugu sobu i pokušajte se uspavati uz pomoć knjige ili opuštajuće glazbe. Nipošto nemojte koristiti tablet, računalo ili mobitel jer ćete se u tom slučaju samo dodatno razbuditi.


Joga za opuštanje


Opuštajuće joga vježbe čine čuda. Te vježbe nas relaksiraju te lakše tonemo u san. Prakticirajte ih redovito prije odlaska u krevet.


Zapisujte misli i brige


Često nam se dogodi da ne možemo zaspati jer nam kroz glavu prolazne razne misli. Razmišljamo o tome što sve nismo obavili, što nas čeka idući dan ili tjedan, a često nas misli odvedu u negativu. Kako bi se što prije riješili tih misli, uz krevet držite papir i olovku te zapišite svaku misao. Tako podsvijesti govorite kako nećete zaboraviti na važne stvari, a zapisujući brige ujedno se lakše nosimo s njima.