Ljepota

Čitajte deklaracije na kozmetici, neki proizvodi imaju stvarno opasne sastojke

Šarlota Brnčić

Foto: PIXABAY

Foto: PIXABAY

Ukoliko proizvod sadrži mineralna ulja, najvjerojatnije će se na vašoj koži pojaviti brojni prištići. Također, negativno utječe na hormone i na plodnostProizvode za ljepotu koristimo uvjereni da čine dobro našoj koži, a nas čine ljepšima. Međutim, neki od proizvoda sadrže i štetne sastojke kojih ponekad nismo svjesni. Svi bi oni trebali biti navedeni na ambalaži. Donosimo vam sedam sastojaka koje bi trebali izbjegavati u širokom luku, te pojašnjenje zbog čega su oni štetni.


1. Parabeni


Jednostavno rečeno, parabeni su konzervansi. Oni se nalaze u mnogim proizvodima za njegu, ali i onima za uljepšavanja. Njihov je zadatak da inhibiraju rast plijesni i bakterija. Loša vijest je da parabeni u tijelu imitiraju estrogen. Ako želite utvrditi da li proizvod sadrži parabene, na deklaraciji potražite sljedeće sastojke: butylparaben, methylparaben i propylparaben.


2. Sulfati


Sulfati su sastojci šampona, gelova za tuširanje i sredstava za čišćenje. Povezuje ih se s rakom, neurotoksičnošću, iritacijom kože i endokrinim poremećajima. Tenzidi ili surfaktanti su površinski aktivne tvari koje smanjuju površinsku napetost vode te tako omogućuju nastajanje pjene. Oni su glavni sastojci deterdženata, a koriste se i kao emulgatori, omekšivači i odmašćivači.


3. Hidrokinon
Ovaj snažan sastojak je vrlo efikasan u rješavanju pigmentacije kože te eliminiranju ožiljaka. Međutim, ovo je zabranjen sastojak u Europi i ne bi ga trebale koristiti trudnice ili dojilje. Potencijalno je kancerogen ako se unese oralno u velikim količinama. Odlična i sigurna zamjena su vitamin C i kojična kiselina.


4. Ftalati


Koriste se u kozmetičkim proizvodima, parfemima i lakovima za nokte radi boljeg podmazivanja i trajnosti. Oni su povezani sa hormonalnim poremećajima, kao i s kongenitalnim defektima, astmom, neurološkim problemima kod novorođenčadi, problemima s plodnošću i pretilošću.


5. Mineralna ulja


Ukoliko proizvod sadrži mineralna ulja, najverojatnije će se na vašoj koži pojaviti brojni prištići. Također, negativno utječe na hormone i na plodnost. Izbjegavajte proizvode koji sadrže mineralna ulja, naftu ili parafinsko ulje.


6. Sintetičke boje


Iako sintetičke boje čine naše kozmetičke proizvode živim i lijepim, također potencijalno izazivaju rak. Boje se dobijaju iz ugljenog katrana i obično se označavaju slovom E, a zatim slijedi određeni broj. Umjesto toga, birajte proizvode s prirodnim, mineralnim bojama.


7. Sintetički mirisi


Često nazvani parfemi, sintetički mirisi potječu od naftnih derivata i povezani su s poremećajima endokrinog sustava, problemima s plodnošću, dijabetesom, pretilošću te rakom dojke i jetre. Sadrže spomenute ftalate i mogu izazvati i slabosti, razdražljivost i glavobolje. U svakom slučaju, ne morate odustati od svih mirisa, ali je važno samo da tražite mirise na biljnoj bazi, kao što su eterična ulja.