Tihi ubojice

Često zanemarene navike koje imaju užasno loš utjecaj na naš mozak.

P. N.

Photo/Pixabay

Photo/Pixabay

Loše spavanje, stres, preskakanje obroka i unošenje nedovoljne količine vode - ostavljaju trajne posljedice na vaš mozak i organizam Bilo da ste odlučili promijeniti životni stil zbog još uvijek aktualnih novogodišnjih odluka ili jednostavno zbog sebe, svaka je pozitivna promjena dobrodošla. Ekipa sa hhdreasercha, napravila je listu svakodnevnih situacija i navika koje vrlo loše utječu na naš organizam. Promjenom samo nekih od njih, možete si dugoročno pomoći. 


Preskakanje doručka 


Postoji razlog zašto je doručak najvažniji obrok u danu. Preskakanje doručka može rezultirati nižom razinom šećera u krvi, što je veoma loše za mozak. Mozak koristi više energije nego li bilo koji drugi organ u ljudskom tijelu i koristi do 20% glukoze u našem sustavu.


Ako redovito ignorirate potrebu vašeg mozga za nutrijentima, on će manje reagirati na stimulacije. Istovremeno, moždane stanice neće dobivati potrebnu njegu koja im omogućuje normalan rad pa će umirati ubrzanim tempom. 


Loše spavanje
Vjerojatno vas ne iznenađuje da, ako se ne naspavate dovoljno, sutra ćete se osjećati tromo i zaboravno. Razlog tome je što nedovoljno spavanja oduzima sposobnost neuronima da pravilno funkcioniraju.


To dovodi do mentalnih propusta koji mogu utjecati na vaš rad. Ali više od toga, vaša osjetila i refleksi su oslabljeni, što povećava vjerojatnost da doživite nekakvu nezgodu. Kronični nedostatak sna može takve posljedice učiniti trajnima.


Zato sljedeći put kad osjetite da ste prezauzeti da biste se dovoljno naspavali, zapamtite da dok ne odredite prioritet vašeg sna, nećete nastupati najbolje što možete. Odvojite vrijeme za pravilan san i sutra ćete moći u kraćem vremenu napraviti puno više. 


Dehidracija


Naša tijela su sastavljena od 70% vode, tako da je ova tekućina kritična za svaku tjelesnu funkciju, uključujući i funkciju mozga. Učinak dehidracije na vaš mozak događa se vrlo brzo, a istraživači su utvrdili da čak i samo dva sata teškog vježbanja bez vode mogu uzrokovati kognitivni pad.


U studijama je utvrđeno da je dehidracija utjecala na funkcije poput kompleksnog rješavanja problema, koordinacije i  pažnje. Nije se potrebno svakodnevno opterećivati ​​ispijanjem određene količine vode, ali obratite pozornost na svoju žeđ.


Kada osjetite da ste žedni, to je znak kojim vam vaše tijelo poručuje da je već dehidriralo. Neka vam ispijanje vode i kada niste nužno žedni, postane navika.  


Previše šećera


Našem je tijelu i mozgu potreban šećer za normalno funkcioniranje. No, moderna prehrana obiluje šećerom, koji u velikim količinama ima vrlo negativne posljedice na naš organizam.


Redovnim unosom veće količine šećera, stanice u našem tijelu, uključujući i one moždane, u konstantnom su stanju kronične upale. Takva upala utječe na sposobnost tijela da apsorbira važne hranjive tvari iz hrane te počne izgladnjivati mozak onim što mu je potrebno. Kao krajnji rezultat, višak šećera stavlja vas pod rizik oboljenja od demencije i slabijeg pamćenja. 


Stres


Najmodernija i najraširenija bolest modernog društva svakako je stres. Utječe na čitav organizam i ima mnoštvo negativnih posljedica. Kada vam se u život uključi kronični stres, hormon kortizol u mozgu uzrokuje dugoročne posljedice.


Ne samo da ubija moždane stanice, već dovodi i do skupljanja mozga. Takav efekt pogađa prednji korteks – vaša sposobnost učenja i pamćenja je ugrožena. Vrlo je važno da pronađete način na koji ćete se opustiti i riješiti stresa, jer nagomilavanjem negativne energije, dovest će do velikog broja problema kod vašeg zdravlja, objašnjavaju s hhdreasercha.