Suosnivač Microsofta

Bill Gates: ˝Ako se ne cijepe, djeca će u modernom društvu umirati od ospica˝

P. N.

Izvor: Reuters

Izvor: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija ove godine je navela kako je pokret protivnika cijepljenja jedna od 10 najvećih prijetnji globalnom zdravljuNezadovoljstvo cijepljenjem, poznato i kao pokret protiv cijepljenja, posljednjih desetljeća nisu umirile ni znanstvene činjenice da je cijepljenje djeteta nužno, a i najbolje što možete učiniti za njih kada se govori o zdravlju djeteta koje bi svakom roditelju trebalo biti na prvom mjestu.


Suosnivač Microsofta Bill Gates, koji je razvio cjepiva za neke od najvećih bolesti na svijetu, izrazio je svoju zabrinutost zbog pokreta i prijetnje koju predstavljaju.


Na platformi Reddit gdje korisnici mogu drugome korisniku postavljati pitanja milijarder i poduzetnik je napisao: “Naša Zaklada radi puno posla kako bi dobila cjepiva za svu djecu na svijetu i došlo je do velikog napretka. Iznenađujuće je vidjeti kako je u bogatijim zemljama izgubljen konsenzus po kojemu bi sva djeca trebala biti zaštićena˝, prenosi LADbible.
“Nažalost, to će za neke značiti smrt zbog dobivanja ospica ili hripavca. Nadam se da će to pomoći da se prestane s negativnim pričama koje kruže”, kaže Gates.


Svjetska zdravstvena organizacija ove godine je navela kako je pokret protivnika cijepljenja jedna od 10 najvećih prijetnji globalnom zdravlju, a Gatesova je također zabrinut: ˝Cjepiva su spasila više života nego bilo koji drugi alat. Naša Zaklada radi na cjepivima protiv malarije, HIV-a i tuberkuloze te će napraviti veliku promjenu. Bilo je nekoliko epidemija ospica diljem SAD-a i Japana, a više od 300 slučajeva u dvije zemlje zabilježeno je samo ove godine. Broj globalnih slučajeva u 2019. godini porastao je za 30 posto.˝U priopćenju Svjetske zdravstvene organizacije stoji: “Nezadovoljstvo cijepljenjem – nevoljkost ili odbijanje cijepljenja unatoč dostupnosti cjepiva – prijeti obrnutim napretkom u rješavanju bolesti koje se mogu spriječiti cjepivom.˝


“Cijepljenje je jedan od najisplativijih načina izbjegavanja bolesti – trenutno sprečava dva do tri milijuna smrtnih slučajeva godišnje, a daljnjih 1,5 milijuna moglo bi se izbjeći ako se globalna pokrivenost cijepljenjem poboljša.”


U pokušaju borbe protiv uspona ovog pokreta, neke zemlje i države donijele su zakone koji zabranjuju djeci pristup dječjoj skrbi ili školi, osim ako se ne cijepe.


Roditelji su u nekim mjestima kažnjeni i do tisuću funti ako ne cijepe djecu, a u 2018. godini je ustanovljeno da je sve veći broj roditelja koji se protive cijepljenju u Češkoj, Finskoj, Poljskoj i Švedskoj.