Dragocjena zamjena za kravlje mlijeko

BIJELO ZLATO Slatko magareće mlijeko dobro je za sve uzraste

Šarlota Brnčić

Magareće mlijeko vrlo je skupo / Foto PIXABAY.COM

Magareće mlijeko vrlo je skupo / Foto PIXABAY.COM

Ovo mlijeko štiti organizam i brani ga od gljivica i bakterija smanjujući njihovo umnožavanje i promičući bakterijsku mikrofloru. Također liječi ili smanjuje simptome astme, te kašalj kod plućnih bolesti kao što su bronhitis i hripavacMagareće mlijeko poznato je po ljekovitim osobinama koje su presudne za njegov veliki uspjeh. Dragocjena je zamjena za kravlje mlijeko, te se preporučuje starijim osobama i djeci. Međutim, kao i svako mlijeko životinjskog porijekla, ne preporučuje se ako patite od alergije na laktozu.


Prema istraživanju objavljenom u časopisu Pediatric Gastroenteroly and Nutrition, magareće mlijeko pokazalo se neophodnim za prehranu dojenčadi alergičnih na proteine kravljeg mlijeka, ali i one koja se ne može dojiti zbog majke. Ovo mlijeko ima sastav vrlo sličan majčinom mlijeku koje je bogato hranjivim i antibakterijskim tvarima, kao što je protein lizozim poznat i kao »antibiotik tijela« jer ubija razne bakterije.


Lizozim ima i antivirusna svojstva, pa štiti od crijevnih infekcija i pomaže razvoju novorođenčeta jačanjem njegovog imunološkog sustava. To čini zajedno s drugom tvari, laktoferinom, koji štiti organizam i brani ga od gljivica i bakterija smanjujući njihovo umnožavanje i promičući bakterijsku mikrofloru. Ovo mlijeko liječi ili smanjuje simptome astme, te kašalj kod plućnih bolesti kao što su bronhitis i hripavac.


Eliksir ljepote
Magareće mlijeko ima nizak sadržaj lipida. Stoga je probavljivo i indicirano za one koji pate od gastroezofagealnog refluksa, a sadrži i vrlo visoke razine »dobrih« i zdravih omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje pomažu u kontroli vrijednosti kolesterola i pogoduju zdravlju srca. U usporedbi s kravljim mlijekom, ali i s napicima na bazi soje, sadrži i ograničenu razinu triglicerida i veću prisutnost kalcija, neophodnog za robusne kosti. Zato ne samo djeci, već i ženama u menopauzi i starijim osobama.


Iz popisa kvaliteta i prednosti jasno se vidi kako i zašto je magareće mlijeko dobro za sve uzraste. Osim što jača imunološki sustav i regenerira crijevnu floru djelovanjem njegovih fermenata, pomaže i eliminirati želučanu kiselinu, umiriti iritacije grkljana, izliječiti jak kašalj, očistiti jetru, boriti se protiv anemije i iscrpljenosti. Ukusno je, slatkasto, hranjivo i ne izaziva alergijske reakcije. Stručnjaci predviđaju da će se u budućnosti adaptirane formule za dojenčad raditi upravo od magarećeg mlijeka jer je najlaganije za probavu u razvoju i najhranjivije, kao i najsličnije majčinu mlijeku.


Dobrobiti magarećeg mlijeka priznate su i na području dermatologije i kozmetike, a naziva se eliksirom ljepote. Poboljšava neka stanja kože kao štu su psorijaza, akne i ekcemi. Mješavina različitih hranjivih sastojaka čini ga izuzetnim sastojkom za hidratantne i hranjive tretmane. Ima učinak liftinga na kožu, pa ako se koža tretira magarećim mlijekom postaje zategnutija, tonirana i hidratizirana. U davna vremena smatrano je »bijelim zlatom« u kojem su se kupale mitska Kleopatra i Messalina, a u novije vrijeme Paolina Bonaparte. Njihova ljepota bila je nadaleko poznata, posebice se ona Kleopatrina povezivala sa redovitim kupkama s magarećim mlijekom.


Najskuplji sir


Danas postoji veći broj kozmetičkih proizvoda na bazi magarećeg mlijeka koji vlaže i smanjuju iritaciju i izvrsni su za obnavljanje epiderme. Imamo kreme za dan, noć, kreme za tijelo ili za osjetljivo područje oko očiju, šampone, neagresivne proizvode za pranje lica koji su idealni za osjetljivu kožu, pilinge i slično. U tim proizvodima magareće mlijeko može biti jedini sastojak ili ga možemo pronaći u kombinaciji s nekim drugim prirodnim proizvodima koji pojačavaju njegove vrline. Primjerice, u kombinaciji s ekstradjevičanskim maslinovim uljem, aloe verom, karité maslacom, puževom sluzi ili zmijskim otrovom koji sadrži protein koji djeluje protiv kontrakcije mišića i tako poboljšava tonus i elastičnost kože.


Što se tiče kontraindikacija, njih je u slučaju magarećeg mlijeka vrlo malo. Ne preporuča se samo onima koji ne podnose laktozu ili onima koji pate od dijabetesa jer njegova slatkoća povećava razinu šećera u krvi. Osim toga, ovo mlijeko nije baš jeftino na tržištu. Talijanski konzorcij za proizvode od magarećeg mlijeka proizvodi i sir koji je najhranjiviji, ali i najskuplji na svijetu: Caseus, s aromom koja podsjeća na okus badema i druge tipične okuse iz južne Italije. Za kilogram sira potrebno je 100 litara magarećeg mlijeka.