
Popularnost aronije porasla je prije nekoliko godina, a s popularnošću i njena cijena. No riječ je o izuzetno zdravom voću od kojeg se pripravlja sok, kuhaju džemovi, ali i kolači
Trpka i kisela aronija nije voće u kojem ćete uživati, ali je jako zdrava pa bi nju ili njene prerađevine svakako valjalo uvrstiti u prehranu. Sitne, tamno plave bobice, izgledom podsjećaju na borovnice, ali im je okus posve različit. Popularnost aronije porasla je prije nekoliko godina, a s popularnošću i njena cijena.
Svježa, sušena, prerađena u sok ili džem sve je dostupnija, a i sve je više OPG-a koji se bave njenom proizvodnjom. Nije zahtjevna i podnosi niske temperature pa je recimo Gorski kotar idealan za njen uzgoj.
Sezona njenog dozrijevanja u našim krajevima je kolovoz pa upravo sada treba krenuti u njenu nabavku. Njena prednost je što jako dobro podnosi zamrzavanje pa se blagodati njenih plodova mogu koristiti tijekom cijele godine. Postoje tri vrste aronije – crna, tamnocrvena i ljubičasta i pripadaju porodici ruža Rosacea. Nemaju prirodnih neprijatelja pa je idealna za ekološki uzgoj.
U Europu je došla iz Sjeverne Amerike, a danas se uzgaja i u Finskoj, Švedskoj i Rusiji. Njene vrijednosti poznavali su već i sjevernoamerički domoroci koji su je koristili kao hranu i lijek. Koliko je važna kao lijek govori činjenica da se nakon eksplozije u Černobilu, koristila za ublažavanje posljedica radijacije.
To je zbog njenog antioksidativno djelovanja, a osim antioksidansima, sadrži flavonoide, folnu kiselinu i vitamine B, C i E. Jedenjem aronije i njenih prerađevina jačat ćete imunitet, smanjiti rizik od raka i usporiti starenje. Osim toga snižava tlak i potiče potiče proizvodnju dobrog kolesterola, a naći ćemo je i u nekim proizvodima za mršavljenje.
Kako konzumirati aroniju? Nipošto samu. Ubacite ju u sokovnik zajedno s kupinama ili borovnicama, ili jabukama. Dobit ćete ukusan sok koji možete razrijediti vodom, jogurtom ili zobenim mlijekom. Rashladite i ponesite sa sobom na posao. Možete napraviti i hladno prešani sok koji onda pijete svakog jutra u malim dozama (0,3).
Za one koji nemaju strpljenja takav sok može se kupiti i u trgovinama zdrave hrane. Kao što smo već spomenuli plodove aronije možete koristiti i za proizvodnju džema ili marmelade, ali i tada ju kombinirajte s nekim drugim voćem ili bar razblažite sokom od limuna. Za one koji vole trpke i kisele okuse i sama aronija bit će dovoljna. Aronija se može kombinirati s nekim vrstama povrća, kao ne primjer s mladim špinatom ili rikulom.