Nove epidemije

APEL ZNANSTVENIKA Do 2050. godine u opasnosti od ospica bit će 50 posto više ljudi

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Nenad Reberšak

Foto Nenad Reberšak

Broj oboljelih od ospica povećao se u 2018. godini za čak 300 posto, a sadašnji programi cijepljenja nisu dovoljni za održavanje visoke stope imuniteta stanovništva potrebne da se izbjegnu buduće epidemijeZAGREB – Cijepljenje protiv ospica mora biti obvezno pred polazak u školu da bi se spriječile nove epidemije, smatraju talijanski znanstvenici kao odgovor na dvojbe o tome treba li odluku o cijepljenju djeteta prepustiti roditeljima ili ne. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), broj oboljelih od ospica, zarazne bolesti koju izaziva virus, praćene osipom i visokom temperaturom, a koja može biti smrtonosna, povećao se u 2018. godini za čak 300 posto.


Većina novih epidemija zabilježena je u nerazvijenim državama, ali i nekoliko razvijenih europskih zemalja zabilježilo je značajan porast ospica, i to zbog rastućeg otpora roditelja protiv obveznog cijepljenja djece.


Sigurnosna granica


Tim talijanskih znanstvenika predvođen Filippom Trentinijem iz zaklade Bruno Kessler objavio je svoje istraživanje u časopisu BMC Medicine, a u njemu se zaključuje da će uz nastavak ovakve politike prema cijepljenju do 2050. godine 50 posto više ljudi biti u riziku od ospica. Istraživanje je provedeno u više razvijenih država – SAD-u, Velikoj Britaniji, Australiji, Italiji i Irskoj, a zaključak je da ove države neće tako skoro stati na kraj epidemijama ospica.
Uz sadašnje programe cijepljenja u Britaniji, SAD-u, Irskoj, Australiji i Italiji do 2050. će biti probijena sigurnosna granica za izloženost stanovništva virusu te bolesti, tvrdi Trentinijev tim. Oni upozoravaju da je u Italiji, u kojoj je bilo već nekoliko epidemija ospica, probijena ta sigurnosna granica od 7,5 posto necijepljenih osoba. Uz sadašnje programe cijepljenja i u Britaniji, SAD-u, Irskoj, Australiji i Italiji do 2050. će biti probijena sigurnosna granica za izloženost stanovništva virusu te bolesti.


Prema njihovim simulacijama, u Britaniji će stopa neprocijepljenosti od 3,7 posto do sredine stoljeća narasti na osam posto stanovništva. Takvi rezultata, tvrde znanstvenici, sugeriraju da sadašnji programi cijepljenja nisu dovoljni da se održi visoka stopa imuniteta stanovništva koja je potrebna da bi se u narednim desetljećima izbjegle epidemije ospica.


Hrvati se boje gripe


Istodobno, novo istraživanje Eurobarometra je pokazalo da su građani Hrvatske u velikoj mjeri nesvjesni prave važnosti i uloge cijepljenja u suzbijanju zaraznih bolesti. Čak 40 posto Hrvata tako misli da je cijepljenje važno samo za djecu, svaki peti uvjeren je da cjepiva nisu učinkovita u sprječavanju zaraznih bolesti, a svaki treći ne vjeruje da se cjepiva strogo ispituju prije nego uđu u upotrebu, te smatra da cjepiva često uzrokuju teške nuspojave.


Neovisno o takvim negativnim stavovima, 80 posto građana smatra da je važno primiti sva rutinska cjepiva, te da su cjepiva važna za zaštitu drugih, a ne samo pojedinca.


Nažalost, 24 posto građana nije svjesno toga da necijepljenje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.


Što se ospica tiče, tek svaki četvrti građanin Hrvatske misli da ta bolest i danas uzrokuje smrt u Europi, dok ostali u to ne vjeruju. U EU-u, svijest o opasnosti ospica ima 37 posto stanovništva. Smrtnosti od gripe bojimo se više od ostatka Europe (60 naprama 56 posto), a nakon gripe najviše se bojimo meningitisa i hepatitisa.