Kućna ljekarna

Ako imate problema s ispucanim usnicama, predlažemo nekoliko rješenja koja možete pronaći u vlastitoj kuhinji

Portal Novilist.hr

Photo by Luka Davitadze on Unsplash

Photo by Luka Davitadze on Unsplash

Ispucane usnice se vežu uz hladnije i zimske dane, gdje vjetar i niske temperature uništavaju prirodnu vlagu usnica, čineći ih suhima.Usne mogu izgubiti prirodnu vlažnost zbog mnogih razloga. Od promjene godišnjih doba do nezdravih navika poput grickanja ili stalnog lizanja usnica, ali i nepravilne prehrane. “Ispucane su usnice uobičajene tijekom zimskih mjeseci jer hladno vrijeme i suh zrak kod kuće ili u autu, posebno dehidrira kožu”, kaže dermatologica dr. Lauren E. Adams za Reader`s Digest.


Ali, nema mjesta za paniku jer se ispucane usnice vrlo brzo dovedu u red pomoću nekoliko sastojaka koje gotovo svatko od nas ima u kući. Važno je uvijek sa sobom imati labelo ili melem koji će pomoći vlažnosti usnica, ali sve počinje kod kuće. 


Ulja od badema i kokosa


Ulje od badema ima mnogobrojne načine primjene, a jedna od njih je i na suhe usnice. “Ima visoku razinu masnih kiselina i dugačku povijest korištenja kod ekcema”, navodi Adams. Kokosovo ulje ima sličan sastav po pitanju masnih kiselina stoga se također preporučuje za usnice. “Odličan je ublaživač koji dodaje vlažnost koži, a ima i anti-stafilokokna svojstva koja mogu pomoći u prevenciji bakterijskih infekcija na oštećenim usnicama”, objašnjava Adams.  


Krastavac i maske za eksfolijaciju
Osim što se često stavlja na podočnjake, krastavac je odličan tretman za suhe i natečene usnice. Doprinosi vlažnosti usnica istovremeno hraneći kožu vitaminima i mineralima. S druge strane, eksfolijacija pomaže da se dobrim čišćenjem s usnica ukloni mrtva koža te da omekšaju. “Ako patite od konstantno ispucanih usnica, onda vam sigurno treba eksfolijacija”, rekla je Aldina Mahalli, stručnjakinja za njegu kože i kose u “Maple Hollistics” za Reader`s Digest.


“Šećer sadrži abrazivne kvalitete koje ga čine odličnim prirodnim sredstvom za eksfolijaciju. Prirodan je ovlaživač koji funckionira na način da privlači vlažnost iz okoline na vašu kožu. Prirodni šećeri koji se nalaze u medu ponašaju se kao ovlaživači i emolijensi koji povećavaju kontrolu vode u koži”, dodaje Mahalli. Stručnjakinja predlaže pripremu maske za eksfolijaciju usnica sa šećerom i medom. Smjesu je potrebno nanijeti četkicom i zatim lagano trljati po usnicama.


Vrećice zelenog čaja


Osim što je dobar kao napitak koji pomaže pri detoksikaciji, zeleni čaj ima višestruku primjenu. Tretman sa zelenim čajem slovi kao jedan od najstarijih lijekova za ispucane usnice. Vrećicu zelenog čaja je potrebno lagano utrljati na usnice prilikom eksfolijacije. Zeleni je čaj bogat antioksidansima i mineralima, a sadrži i biljne spojeve polifenole koji prirodno smanjuju upale.