DO GUINNESSOVE KNJIGE REKORDA

PODRŽI I ZAČINI IZAZOV Kuhari Željko Ivnik i Vedran Habel krenuli u nesvakidašnju avanturu

Siniša Pavić

Željko Ivnik i Vedran Habel/FOTO Dado Kovačević

Željko Ivnik i Vedran Habel/FOTO Dado Kovačević

Kuhati će od petka ujutro do nedjelje navečer kada bi u 20 sati ova misija trebala biti okončana.

Jučer, točno u 8 sati ujutro, u Ugostiteljsko-edukativnom centru inkluzije The CookBook kuhari Željko Ivnik i Vedran Habel krenuli su ispisivati povijest. Zapravo krenuli su žustro sjeckati crveni luk kako i dolikuje onima koji su nakanili ući u Guinnessovu knjigu rekorda u disciplini najdužeg timskog kuhanja!


Za postavljanje rekorda planiraju neprekidno kuhati 60 sati. Kuhati će od petka ujutro do nedjelje navečer kada bi u 20 sati ova misija trebala biti okončana. Jesu li zaslužili ulazaka u slavnu knjigu, neće se doduše znati odmah. Dolazak i boravak predstavnika Guinnessove knjige rekorda košta, no zato im se šalje snimka kuhanja s popratnom dokumentacijom. Odluka o tome je li rekord pao mogla bi, nada se naš dvojac, stići za jedno tjedan, najviše dva.


Dvjesto jela


U knjizi rekorda ovakvog još nema. Momci su sami sebi zadali cilj za koji vjeruju da ga neće biti lako srušiti. Pravila su, naoko, jednostavna.
– U svakom trenutku moramo imati četiri jela koja se termički obrađuju. Imamo pravo na pauzu od pet minuta svakih sat vremena. Krenut ćemo s šest sati neprekidnog rada, s tim da se tih pet minuta pauze po satu može akumulirati, objašnjava Ivnik.


Kuhanje je svo vrijeme pokriveno live streamom, a svaka etapa od četiri sata mora biti potvrđena svjedočanstvom dvoje neovisnih svjedoka koji nisu direktno povezani s projektom.
– Krajnja matematika kaže – 60 sati kuhanja, 15 etapa po četiri sata i 30 svjedoka, rezimira Ivnik.


A kaže matematika i da će se pripremati 200 jela, i da je još stotinjak recepata u rezervi. Svatko je dobrodošao doći i kušati ih, makar će većina hrane biti brižno spremljena i donirana pučkoj kuhinji na Svatom Duhu. Sam odabir recepata tražio je mjesec dana rada, a kako kaže Habel, za logističku pripremu cijelog projekata treba najmanje pola godine rada cijelog tima. Uključuje to dakako i fizičku spremu, pri čemu nije zgorega to što je Ivnik svestran sportaš ponajprije sjajan ultramaratonac.


Pitali su novinari kuhare jesu li se naspavali i kako će izdržati toliko na nogama, a oni rekoše kako nema boljeg adrenalina da ih drži budnim od onog krajnjeg cilja. Na postavljanje rekorda kuhari su se, naime, odlučili iz humanitarnih razloga.


zeljko_Ivnik_Vedran_Habel

Željko Ivnik & Vedran Habel/Dado Kovačević


Humanitarno kuhanje


Tijekom obaranja rekorda prikupljaju se sredstva za Udrugu nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) kako bi se osobama s invaliditetom i intelektualnim teškoćama te djeci i mladima u nepovoljnom položaju omogućilo pohađanje edukativnih radionica u Centru The CookBook.


– Naša je osnovna zadaća dati djeci san, da sanjanju da mogu u životu napravit puno više nego su mislili da mogu. Cilj je podučiti ih raznim vještinama koje će im olakšati zapošljavanje u ugostiteljstvu i uključivanje u život zajednice.


Oni moraju vjerovati u sebe onako kako i mi u njih vjerujemo, ističe Habel, čovjek zahvaljujući kojem UNUO i postoji.
Rekordno kuhanje odvija se pod motom: “Kuha se nešto spektakularno! Podrži i začini izazov!” Nema razloga to i ne učiniti, jer u ovom trenu na svijetu postoje samo dva čovjeka koja su krenula zajedno ‘kuhati’ rekord!


FOTO/Dado KOVAČEVIĆ

FOTO/Dado KOVAČEVIĆ


Promocija hrvatske kuhinje


Na molbu da nam kažu neko od jela što će ih spravljati Habel puca k’o iz topa: “Zlevka!” Zlevka jer se može pripremati na sto načina, zlevka jer je ima posvuda u Hrvatskoj, zlevka jer je bez glutena. Jelovnik je složen tako da prije svega promovira hrvatsku kuhinju, mada nisu zaboravljeni ni internacionalni recepti. Bit će tu u našeg mora, i kontinenta, Like, Slavonije…. A počelo je sve s juhama, onom od celera i onom od graška. Na listi između ostalog – minestrone, školjke na mediteranski, juha od cvjetače, ječam sa začinskim travama…