Naša studentica Mia o uređenju stana na budžetu i najvećim izazovima najma u Rijeci

Life Native Team

"Rijeka ima velik broj studenata koji traže smještaj, što može rezultirati nedostatkom dostupnih i prikladnih stanova", kaže

Uređenje i preuređenje stanova nikada nije bilo izazovnije, a ono što brojnim riječkim studentima predstavlja još veći pothvat prilikom studiranja u našem gradu, svakako su cijene najma i režija.


Naša studentica Mia Čelap koja donosi pravu svježinu u redakciju, otvorila nam je vrata svoga stana i pokazala kako se na studentskom budžetu od bilo kojeg prostora može napraviti osjećaj udobnosti i topline doma.


Dok nam pokazuje sve detalje koje je kupila, kako i sama priznaje, manje više online, koristimo priliku za razgovor o aktualnim studentskim temama.


Stanovi su često u lošem stanju


Mia, iz vlastitog iskustva, ali i u razgovoru s kolegama i kolegicama, koji se izazovi po pitanju smještaja u Rijeci najviše nameću?


“Prvenstveno bi to bila cijena najma nekretnina. Naravno, troškovi najma mogu varirati, ali su često visoki u odnosu na studentski budžet, posebice u područjima bližim sveučilištu ili popularnijim dijelovima grada.


Studenti često moraju iznajmljivati stanove u zajedničkim aranžmanima ili tražiti smještaj dalje od centra kako bi smanjili troškove. Rekla bih (u konzultaciji s kolegama), da je prosječna cijena najma trenutno 400 do 500 eura, što je dosta visoko za većinu studenata, a ukoliko neki student želi živjeti sam, to postaje gotovo nemoguće.


Osim toga, treba napomenuti da je same stanove vrlo teško pronaći. Kao (za hrvatske standarde) veliki sveučilišni grad, Rijeka ima velik broj studenata koji traže smještaj, što može rezultirati nedostatkom dostupnih i prikladnih stanova.


Ovo osobito postaje problem na početku akademske godine kada je potražnja najveća. Neki od stanova dostupni studentima, nažalost, mogu biti u lošem stanju. Problemi kao što su vlaga, loše grijanje, i zastarjeli uređaji su česti, što može negativno utjecati na kvalitetu života studenata, zbog čega moraju biti brzi i organizirani u svojoj potrazi za stanom.”


S obzirom na to da radiš, kako barataš sa studentskim budžetom? 


“Studentski budžet za svakoga predstavlja nešto drugo; za mene podrazumijeva novac kojeg zaradim u kombinaciji s onim što su mi roditelji u mogućnosti ‘dodati’. S obzirom na to da sam redovan student, pokušavam zaraditi dovoljno da bi si priuštila pokoju sitnicu ili izlazak, a da to ne kompromitira moje studentske obaveze.


Pritom mi je prioritet i pažljivo planiranje i praćenje troškova, kako bih osigurala da živim unutar svojih mogućnosti i platim sve osnovne stvari, ali i da odvojim nešto novca za osobne interese. U tome mi je dosta pomogao ispis i uvid u vlastite troškove, kao i kategoriziranje istih u esencijalne – poput režija, hrane i prijevoza, te neesencijalne – poput kupovine ili izlazaka.


Naravno, to sve nije došlo ‘preko noći’, ali tijekom studija sam naučila koliko je važno biti fleksibilan s budžetom, posebice kada se pojave neočekivani troškovi. Stalno se trudim poboljšavati svoje vještine upravljanja novcem, te isprobavam različite tehnike kako bi našla onu koja meni najviše odgovara.


Ne toliko skupi, koliko upečatljivi detalji


Razgovarajući o izazovima najma u Rijeci i života na studentskom budžetu, kako uopće dati stanu osobni pečat i “renovaciju”?


“Tijekom godina sam prikupila dosta lijepih sitnica za koje smatram da unose moj osobni trag u cijeli prostor.


Pritom sam se najviše fokusirala na ne toliko skupe, ali upečatljive stvari; poput biljki, kuhinjskog posuđa ili čak krpa, simpatičnih dodataka za sapun, ili pak posteljina s estetski privlačnim dezenom.


Isto tako, smatram da se svaki prostor može vrlo lako promijeniti na bolje s tek nekoliko pomno izabranih detalja. Primjerice, ako mi je kao studentu ionako potrebna stolna lampa za učenje, trudit ću se izabrati onu koja će mi usput i uljepšati prostor, te mi ga samim time učiniti i ugodnijim za učenje.”


Koje detalje bi izdvojila?


“Svakako bih izdvojila biljke u privlačnim vazama, za koje smatram da uljepšaju gotovo svaki prostor. Osim toga, istaknula bih i nekoliko stvari koje sam dobila na poklon, a koje su mi značajno uljepšale atmosferu i estetiku prostora.


To je prvenstveno slika koju mi je naslikala najbolja prijateljica, a koju držim na kuhinjskom stolu. Osim toga, lijep je detalj LEGO cvijeće koje držim u vazi, a koje mi je poklonio dečko, te terarij u staklenci kojeg sam dobila od mame.


Za kraj bih izdvojila i lampu od himalajske soli, koja, osim što služi kao zgodan detalj, pruža vrlo umirujuću atmosferu tople ružičasto-narančaste svjetlosti, što mi tijekom stresnih dana čini boravak u stanu ljepšim i opuštenijim.


Što ti je najvažnije kod tih detalja?


“S obzirom na to da mi je ‘baza’ stana vrlo suzdržana i minimalistička (pritom mislim na jednostavne oblike i palete boja koja se sadrži od bež i bijelih tonova), sviđa mi se što spomenuti detalji u prostor unose boju i karakter – u doslovnom, ali i u prenesenom smislu.Praćenje troškova


Imaš neke trikove za to kako postići onaj osjećaj kao da si doma?


“Imam nekoliko jednostavnih trikova, kojim se i sama vodim. Prvi od njih je personalizacija doma – korištenje različitih sitnica, poput omiljenih knjiga i ploča, umjetničkih djela, suvenira s putovanja ili pak obiteljskih fotografija, kako bi u prostor unijeli vlastiti karakter.


Osim toga, smatram da je udobnost ključna, osobito onda kada se kombinira s estetski ugodnim. Dakle, ulaganje u kvalitetne i lijepe posteljine, deke i jastuke naglasila bih kao dobru metodu da prostor učinite udobnijim i privlačnijim.


Tome, po mom mišljenju, može pridonijeti i ugodno osvjetljenje, stoga bih savjetovala korištenje lampi ili svjetiljki koje emitiraju toplu svjetlost, ili pak zavjesa koje će omogućiti puno prirodnog svjetla tijekom dana.


Za kraj, tu su i već spomenute biljke koje, osim što čiste zrak, dodaju živost i boju prostoru. To ne mora biti ništa posebno, već nekoliko biljki koje su jednostavne za održavanje, poput sukulenata, kaktusa ili fikusa.


Pretpostavljamo da kupovinu brojnih sitnica obavljaš online ?


“Da. U današnje vrijeme je sve digitalizirano, a uvijek sam za to da se neki procesi učine bržim, lakšim i dostupnijim, što internet svakako omogućava.”


 Koje su prednosti modernih financijskih usluga za studente?


“Online bankarstvo za studente, sudeći po mom iskustvu, nosi brojne prednosti, od kojih je meni najvažnija već spomenuta mogućnost praćenja troškova. Uz aplikaciju za online bankarstvo moguće je lako pratiti vlastite troškove i prihode, što studentima poput mene pomaže bolje razumjeti svoje financijske navike.


Osim toga, tu su i već navedeni pristupnost i brzina. Naime, online bankarstvo omogućava studentima da upravljaju svojim financijama bilo kada i bilo gdje, što je izuzetno korisno s obzirom na balansiranje zauzetih rasporeda.


Plaćanje računa, transfer novca ili primanje sredstava od roditelja ili stipendija moguće je obaviti gotovo trenutno”.


Napominjemo također da pažnju vrijedi obratiti i na troškove vođenja računa, zato su odlične besplatne usluge za mlade od 18-25 godina u PBZ-u. Tekući račun PBZ mladi i digitalno bankarstvo se mogu ugovoriti bez naknade, što dodatno olakšava upravljanje financijama.
_


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom PBZ. Ovaj članak je informativnog karaktera i nije obvezujući za PBZ.