Putni vodič

Studenti nam otkrivaju hit destinaciju te savjetuju kako putovati i pritom ne bankrotirati

Sponzorirani sadržaj, Sanda Milinković, Lucija Sučić

Foto: Privatna arhiva, iStock

Foto: Privatna arhiva, iStock

Čini se da paella nema ništa naspram ćevapa!

Proljeće je savršeno godišnje doba za putovanja jer osim što su dani duži, a vrijeme ljepše, sa sobom nosimo i manje prtljage što nam itekako puno znači pri kupnji avionskih karata.


I dok nas misli vode na destinacije diljem svijeta, pitamo se može li se uopće putovati na studentskom budžetu? Na koji način? Gdje? Odgovore na pitanja doznali smo kroz razgovor sa studentima Nikom (19) i Karlom (21) koji su nam odmah otkrili da je Španjolska apsolutni favorit među budget friendly destinacijama.


Toliko je dojmova da se već planiraju ponovni posjeti


Devetnaestogodišnja Nika Nasteski iz Rijeke studira računarstvo na Tehničkom fakultetu, a u slobodno se vrijeme bavi plesom što je aktivnost koja joj je omogućila veliki broj putovanja.


“Kada putujem nevezano za ples i kada mogu utjecati na odabir lokacije, obično biram destinaciju ovisno o sezoni.


Ljeti odabirem tople gradove na moru, zimi one skijaške, a u proljeće ili jesen gradove poput Praga, Amsterdama i Budimpešte za koje mi nije nužno ovisno u koje ih godišnje doba posjećujem”, odgovara nam Nika na pitanje o svojim omiljenim destinacijama.S obzirom na to da putuje na studentskom budžetu, kaže nam da za putovanja štedi unaprijed i financira ih od sezonskih poslova, tražeći najpovoljnije opcije putem low budget avio kompanija.


Ono što joj se pokazalo korisnim i prije i tijekom putovanja je online banking.


“I ekipa s kojom putujem upotrebljava online banking i nikada nismo imali neugodna iskustva. Sve više plaćam karticom na mobitelu što mi je lakše nego tražiti novac po novčaniku”, pojašnjava Nika i dodaje da su aplikacije mobilnog bankarstva odlične i za podjelu troškova kada putuje s grupom.


I sama je nedavno posjetila Španjolsku pa smo je upitali zašto se uputila baš tamo i što ju se toliko dojmilo.


“Omiljene destinacije su mi na zapadu Europe – Španjolska te jug Francuske i Italije. U Španjolskoj i Portugalu posebno me se dojmila atmosfera i izgled gradova, to su mjesta na kojima bih mogla zamisliti život u budućnosti.


Najdraži grad mi je definitivno Barcelona!”, otkriva nam Nika dodajući da joj se svidjelo apsolutno sve, od arhitekture do atmosfere. Ne čudi što smo razgovor završili njezinim komentarom da će Barcelonu ponovno posjetiti već ovoga ljeta!


Niku se Španjolska toliko dojmila da je u planu i ponovni posjet


Manji iznosi i štednja za lude uspomene


O tomu da je Španjolska hit destinacija za mlade putnike ispričao nam je i Karlo Longin, 21-godišnjak koji trenutno studira Web & Mobile Computing na RIT Croatia, a Španjolska mu je nakon što ju je upoznao i imao prilike uživati u mnogim njenim ljepotama toliko prirasla srcu da je odlučio zagrebačku adresu privremeno promijeniti za onu madridsku.


Ispričao nam je da je prošle godine sasvim slučajno počeo češće putovati.


“Nisam previše putovao tijekom života, ali ne mogu reći da nisam vidio svijeta. Prije sam mislio da je putovanje komplicirano, no sada ga smatram samo skupom aktivnosti te razmišljam otvorenije o potencijalnim destinacijama”, kazao je.Putovanja nisu jeftina stvar pa nam i on priznaje da je potrebno nešto i uštedjeti, u čemu mu se mobilno bankarstvo pokazao veoma korisnim za kontroliranje štednje, no srećom, u pomoć mu kad je potrebno uskoče roditelji i kum. Kad smo se našli na temi štednje, zanimalo nas je štedi li za budućnost.


“Naravno, no planiram se zaposliti nakon završetka fakulteta, pa ću tada više razmišljati o dugoročnoj štednji. Do tada, dok sam još na studentskim ugovorima, radije ću potrošiti manje iznose na luda iskustva i uspomene“, kaže nam.


Zanimalo nas je koje su mu omiljene destinacije, ali prema odgovoru, i u njegovom je slučaju Španjolska bila ljubav na prvi pogled.


“Barcelona mi je do nedavno bila najdraži grad izvan Hrvatske, ali nakon što sam posjetio Valenciju, sad sam u dilemi. Segovia, mali grad blizu Madrida, izgleda kao iz bajke te je doslovno inspirirao priču o Pepeljugi“, ispričao nam je dodavši da mu je kriterij biranja destinacije traženje gradova koji su mu, dok je bio mlađi, izgledali kao da su s druge planete.


“Nedavno sam bio na festivalu Fallas de Valencia, gdje spaljuju ogromne kipove ukrašene simbolima grada i loših uspomena prošle godine. To predstavlja novo rođenje, odnosno dolazak proljeća. Najviše me se dojmila paella koju sam pojeo na plaži – bila je nevjerojatno ukusna!”, otkriva.


I u Karlovom je slučaju Španjolska bila ljubav na prvi pogled!


Još jedan od razloga posjeta baš te destinacije bio je veoma pristupačna cijena, a kad smo već počeli pričati o novcu, konstatirali smo da nositi puno gotovine sa sobom na putovanjima nije baš najzgodnija opcija, sa čime se složio te je i sam priznao da ne koristi gotovinu osim ako nije baš nužno.


“Gotovina mi se čini nesigurnom jer se lako ukrade ili izgubi. 95 % vremena koristim Apple Pay“, potvrđuje.


Upitali smo ga da s nama podijeli neku anegdotu s putovanja pa nas je nasmijao pričom.


“Kolega s fakulteta i ja smo u prvom tjednu putovanja rekli da bi htjeli ići na ćevape negdje u Madridu. Naišli smo na ‘Tabernu Balkaniku’. Od tada smo se vraćali svaki put s još više domaćih ljudi, a zadnji put smo se uključili i u kolo”, prisjeća se Karlo.


Čini se da paella nema ništa naspram ćevapa!


 


Dodatni savjeti za putovanja

  • najjeftinije avionske karte nude mali ruksak koji stane ispod sjedala. Prilikom odabira karata nudit će i dodatnu prtljagu, no uštedjeti možete ako to učinite netom prije online plaćanja
  • cijene variraju ne samo o sezoni nego i o odabranom danu u tjednu pa karte znaju biti skuplje uoči ili tijekom vikenda
  • provjerite nudi li vaša odabrana destinacija tjedne ili mjesečne karte za javni prijevoz. Uvijek je bolje imati takvu vrste karte, nego plaćati pojedinačne relacije
  • mnoge destinacije nude besplatne ture u centru grada s vodičima, što je izvrsna opcija za upoznavanje destinacije. Pojedine destinacije, poput, primjerice, Londona, nude besplatne ulaznice za muzeje
  • kada je hrana u pitanju, street food je najbolja opcija, a često veće trgovine nude raznoliku ponudu sendviča, salata i drugih brzih jela. Ako imate mogućnost, kuhajte u svom smještaju
  • da biste imali što manje brige na putu, plaćajte svojom bankovnom karticom. Tako ćete izbjeći potencijalno mijenjanje novca po često lošem tečaju

Sadržaj nastao u suradnji s partnerom PBZ.