Katarina Ježić

Kapetanica hrvatske rukometne reprezentacije uoči SP-a: “Četvrtfinale nam je logičan prioritet”

Igor Duvnjak

Katarina Ježić/Foto PIXSELL

Katarina Ježić/Foto PIXSELL

Ne smijemo žuriti i predviđati neke stvari te letjeti pred rudo - kaže Ježićka



RIJEKA  Konačno su i najbolje hrvatske rukometašice tema sportskih ćakula, djevojke prozvane »Kraljicama šoka« koje su prije tri godine ugodno iznenadile osvajanjem brončane medalje na Europskom prvenstvu sada će nanovo na blistavu međunarodnu pozornicu, nastojat će se prezentirati u što boljem izdanju na skorašnjem Svjetskom prvenstvu koje će se igrati na skandinavskim parketima, u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj. Udarna igla vanjske linije Ćamila Mičijević i suigračice okupile su se u Zagrebu za odlazak u Poreč kao uobičajenu bazu rukometnih reprezentativnih priprema. Izabranice Ivice Obrvana, koji je nedavno naslijedio legendardnog Nenada Šoštarića, uigravat će se od 25. do 27. studenoga nastupima na tradicionalnom Croatia kupu. U Novigradu će snage odmjeriti s Kongom 25. i Crnom Gorom 27. studenoga.


Svjetsko prvenstvo počinje 29. studenog, a Hrvatska je u skupini s domaćom Švedskom te Kinom i Senegalom. Na put se ide u srijedu na startu SP-a, a dva dana potom je prvi ogled, onaj sa Senegalkama. Hrvatska potom 3. prosinca igra s Kinom, a 5. prosinca sa Švedskom. Ekipe iz te grupe križaju se sa skupinom u kojoj su Crna Gora, Mađarska, Kamerun i Paragvaj.


Zadovoljstvo


– Kao prvo, jako mi je drago da smo sve na okupu. Mogu reći da zbilja radimo jako dobro – kaže Katarina Ježić, jedno od brojnih kvarnerskih rukometnih imena koje se izgovara s poštovanjem. Godinama jedna od najistaknutijih kružnih igračica na međunarodnoj sceni, iskusna rukometašica rođena još 1992. godine u Rijeci, u stilu poruke Meri Cetinić »davno je davno bilo to » pošla je iz Zameta po završetku srednje škole na duga putovanja, od te 2011. godine mijenjajući kroz tolike godine dresove brojnih klubova. Sada nosi onaj rumunjskoga Dunarea Braile. U poruci s priprema i ona sada ne zaobilazi činjenicu da reprezentacija ima novog kormilara pod čijim se vodstvom čekaju skorašnji izazovni nastupi.




– Poznato je kako imamo novoga izbornika i dio stručnog stožera, znači ima nekih izmjena i nešto je drugačije. Mislim da smo se odmah priviknule na drugačiji princip rada i na novoga trenera. Kako za sada stvari stoje, atmosfera je zbilja dobra, dobro radimo i zadovoljne smo zbog cijelog ozračja. Trebamo samo tako nastaviti u što i ne sumnjam – dodaje Katarina.


Bez žurbe


U sportu je rezultat najčešće spominjana riječ, očekivanja navijača, ali i samih ekipa, kao u ovom slučaju hrvatske reprezentacije, su nezaobilazna tema rukometnih razgovora.


– Iskreno rečeno, kao i svaki put, moramo ići utakmicu po utakmicu. Ne smijemo žuriti i predviđati neke stvari te letjeti pred rudo. Kada govorimo o nekom našem cilju, to je plasman među osam najboljih ekipa kako bi njime otvorila vrata kvalifikacija za Olimpijske igre. Smatram da je to onaj prvi, naš primarni cilj. Što je pritom bolji rezultat, time će biti i lakše suparnice u kvalifikacijama. Ali ponavljam, moramo ići korak po korak, utakmicu po utakmicu, jer budemo li žurile, mislim da to onda neće dobro završiti. Pritom nam je važna ta prva utakmica i sam naš osjećaj koji će nas voditi od prvog do posljednjeg susreta. Nadam se da će nas u svemu zdravlje poslužiti i da ćemo sve biti spremne i zdrave tijekom cijeloga prvenstva – zaključuje Katarina Ježić.


Sjajno ozračje i photoshooting

Ozračje među hrvatskim rukometašicama u Istri je sjajno, a radi se maksimalno ozbiljno. Novi izbornik Ivica Obrvan složio je detaljan plan treninga, razgovora s igračicama i analiza suparnica. Svaki dan je drukčiji, raznovrsniji i bogatiji brojnim sadržajima. Za tjelesnu pripremu zadužen je Pero Kutrovac, znalac koji zna dozirati napore kako bi se igračice dovele u idealno stanje spremnosti za SP.


Sve 22 rukometašice koje su u Poreču su zdrave, manjih poteškoća s koljenom ima Ćamila Mičijević. Sve »grizu« maksimalno na treninzima, jer u Švedsku putuje njih 20. Jučerašnje prijepodne iskorišteno je za kraći predah, odnosno obavezni »photoshooting«.